Vanggewas Snelle Lente Rogge vangt ook echt reststikstof

De wetgever heeft bedacht dat het vanggewas na snijmaïs op zand- en lössgronden ten laatste op 1 oktober moet worden gezaaid. Om die reden, maar ook omdat het zeer gewenst is om meer eiwit van eigen grond te halen, is dit jaar Snelle Lente Rogge geïntroduceerd. Nu, na de zaai, blijkt hoe effectief Snelle Lente Rogge als vanggewas is. In vergelijking met onderzaai en nazaai met Italiaans Raaigras laat Snelle Lente Rogge de beste stand zien.  

In de tijd dat er dagelijks over stikstof gesproken wordt, zijn we bijna vergeten dat er naast het feit dat er geen stikstof meer in Natura 2000-gebieden mag neerdalen, er ook niet te veel stikstof naar het grondwater mag uitspoelen.

Daarom heeft de wetgever bedacht dat het vanggewas na snijmaïs op zand- en lössgronden ten laatste op 1 oktober moet worden gezaaid. Dit kan in de vorm van bijzaai of onderzaai tijdens de teelt, of na de oogst van de maïs, als deze maar plaatsgevonden heeft voor genoemde datum.

Meer eiwit van eigen grond

Daarom, maar ook omdat het zeer gewenst is om meer eiwit van eigen grond te halen, is dit jaar Snelle Lente Rogge geïntroduceerd. De argumenten om Snelle Lente Rogge als vanggewas en eiwitproducent te telen zijn zo overtuigend, dat het volledig uitverkocht is.

Nu, na de zaai, blijkt hoe effectief Snelle Lente Rogge als vanggewas is. In vergelijking met onderzaai en nazaai met Italiaans raaigras laat Snelle Lente Rogge de beste stand zien. Het verschil is groot. Daar waar onderzaai door droogte en gebrek aan licht nauwelijks op het veld te zien is, is de beginontwikkeling van Snelle Lente Rogge na de zaai bewonderenswaardig snel. Onderstaande foto’s spreken voor zich.

Links nazaai Snelle Lente Rogge, rechts onderzaai
Links nazaai Snelle Lente Rogge, rechts onderzaai
Links nazaai Italiaans Raaigras, rechts nazaai Snelle Lente Rogge
Links nazaai Italiaans Raaigras, rechts nazaai Snelle Lente Rogge

Uit stikstofmetingen in de grond blijkt dat Snelle Lente Rogge al vrij snel na de zaai dubbel zoveel reststikstof weet te ‘vangen’ als het vanggewas dat tijdens de teelt van maïs is ondergezaaid. Over effectief reststikstof vangen gesproken!

De gevangen reststikstof komt weer ten goede aan de groei en ontwikkeling van de Snelle Lente Rogge in de winter en het vroege voorjaar, om uiteindelijk in april de hoge drogestof- en eiwitopbrengst te halen.