IBR- en BVD-vrij, maar hoe nu vrij blijven?

Niet-vrije, vaccinerende, vrije maar niet vaccinerende bedrijven
Niet-vrije, vaccinerende, en vrije maar niet-vaccinerende bedrijven

De Nederlandse melkveesector is nu een jaar verder na de start van de landelijke aanpak IBR-BVD. Toch is nog 25 procent van de melkveebedrijven niet-vrij van IBR. Ook voor BVD geldt dat 25 procent van de bedrijven nog niet vrij is. Deze bedrijven kunnen een risico zijn voor de bedrijven die wél vrij zijn van IBR en/of BVD. Wat moet je als veehouder doen om je bedrijf IBR- en BVD-vrij te houden?

Het bestrijdingsprogramma is nog steeds niet verplicht voor de circa 17.000 niet-melkleverende bedrijven. Nederland is daarmee nog lang niet vrij van deze ziektes. Dit wordt geïllustreerd aan de hand van de bovenstaande voorstelling van een willekeurig landbouwgebied.

Welke kleur heeft uw bedrijf?

In de voorstelling zijn de niet-vrije bedrijven rood gekleurd. De groen gekleurde bedrijven zijn vaccinerende bedrijven.

De laatste catagorie zijn de witte bedrijven. Dit zijn de vrije bedrijven waarop niet-gevaccineerd wordt. Vooral deze witte bedrijven zijn kwetsbaar.

De recente IBR-uitbraken op melkveebedrijven in Duitsland, net over de grens in Gelderland en Limburg, tonen aan dat het een uitdaging blijft om vrije bedrijven vrij te houden.

Loopt uw bedrijf risico?

Stel uzelf de vraag: welk bedrijf ben ik? Als u ‘wit’ bent, zitten er dan rode bedrijven in de buurt, met veel dierbewegingen? Hoe groot is de kans op herbesmetting?

Laat de aandacht voor managementmaatregelen, waaronder vaccinatie en bedrijfshygiëne, niet verslappen. Hoe u uw bedrijf kunt beschermen tegen besmetting, kunt u bekijken in aflevering 8 van het BVD-IBR Journaal.