Kalverklaar voor kerst?

Zorgeloos de Kerst door
Zorgeloos de Kerst door

Met het kerstdiner en de jaarwisseling in het vooruitzicht, samen zijn met familie en vrienden, zit geen veehouder te wachten op problemen met zijn of haar jongvee. Om de winterse omstandigheden toch zorgeloos door te komen volgen hier een aantal tips en handige weetjes.

Hoeveel kalveren verwacht u de laatste weken van het jaar en de eerste koude maanden van 2020? Anticipeer op het volgende:

 1. Biest

 • Gaat u ’s nachts het bed uit voor kalvende koeien en geeft u binnen 4 uur 4 liter biest? Wellicht dat u gebruikmaakt van een handmelker, leg deze dan vast klaar op de dagen dat u verwacht feest te gaan vieren. Zodat u direct kunt handelen en weer kunt aansluiten bij het gezelschap.

Test de biest door uw biestkwaliteit te bepalen of in het kalf door bloed te tappen en uw biestmanagement te evalueren.

      2. Bescherming

 • Plan de vaccinaties ter voorkoming van diarree en luchtwegproblemen een week voor kerst of een week na nieuwjaar. Er is nog voldoende tijd om hier rekening mee te houden. Als u ze nu inplant, ziet u zeker weten niets over het hoofd.

Gebruikt u anti-cryptosporidiose-middelen zoals een biogel, ontsmettingsmiddel of een preventieve halofuginone? Check dan de voorraad en zet ze zo neer dat u er gemakkelijk bij kan. Bekijk hier hoe u cryptosporidiose kunt voorkomen of behandelen.

 • Leg genoeg kalverbodywarmers of warmtelampen klaar, zodat u ze direct voor het grijpen heeft.

      3. Logistiek

 • Leg voldoende voer op voorraad: melkpoeder, kalverbrok, kalverhooi of andere nutriënten.
 • Zet kalverboxen of iglo’s klaar op de plek waar de jongste aanwinsten mogen komen te liggen.
 • En een voorraad stro dicht in de buurt van de jongste telgen om mee in te strooien, zodat ze allemaal droog en warm blijven.

Nog een paar weetjes:

 • In uw smartphone kunt u notities maken. Loopt u tijdens de feestdagen in de stal en bemerkt u iets wat u niet moet vergeten, maar kan het even wachten ... noteer het dan in uw telefoon en bekijk de dag na de feestdagen waar u mee aan de slag kunt. Handig!
 • Plastic boterhamzakken om uw sokken en dan in de laars, weleens van gehoord? Dat is echt superhandig als het vies, koud en guur is en u wintertenen wilt voorkomen.
 • Plastic handschoenen zijn zeer aangenaam tijdens het melken, maar ook op koude dagen wanneer u melk klaarmaakt of water geeft. Plus, uw handen blijven mooi schoon tijdens het diner met die tante of oom die maar niet snapt waarom werkhanden er niet uitzien als kantoorhanden.
 • Maak een kerst-nieuwsjaars-klussenplanning. Zodat iedereen weet welke momenten er in het achterhuis worden doorgebracht en wanneer er tijd is voor het voorhuis. Het is dan ook makkelijker om taken te verdelen aangezien iedereen in het voorhuis ziet hoeveel werk er nog moet gebeuren en ‘gedeelde smart is halve smart’ een vanzelfsprekendheid wordt.

Wij wensen u een geweldig fijne kerst en een ontzettend gezond nieuwjaar!