Kalvermanagement in de vingers: ‘Altijd de touwtjes in eigen handen’

Op het melkveebedrijf van de 29-jarige Wesley van Ruitenbeek in het Friesche Hoornsterzwaag laten de koeien uitstekende resultaten zien. De getogen Fries dankt zijn bovengemiddelde scores op jongvee- en lactatiegebied aan het feit dat hij altijd de touwtjes in eigen handen heeft.

Zijn 106 melkgevende dieren geven gemiddeld 10.500 kilo melk met 3,67% eiwit en 4,55% vet. De aanwas telt slechts 21 stuks jongvee, de afkalfleeftijd is gemiddeld 23,7 maanden en de tussenkalftijd noteert structureel onder 400 dagen.

Scherp op details

‘Door alles vast te leggen ben ik scherp op de details’, legt Van Ruitenbeek uit. ‘Zo valt me gauw op waar ik moet ingrijpen en weet ik precies wat er speelt en hoe ik kan sturen.’

‘Ja, ik heb ook wel datamanagementprogramma’s en ja, die geven óók die informatie. Maar dan moet je er wel zelf achteraan.’ De veehouder vindt dat je alerter bent als je zelf registreert. ‘Ik merk bijvoorbeeld dat de fokkerij van mijn veestapel hier baat bij heeft. Het is de bedoeling om sterke koeien groot te brengen die kloppen qua postuur, tegen een stootje kunnen en vooral veel melk produceren.’

Bent u benieuwd naar de preventieve gezondheidsmaatregelen, het voermanagement, de hygiënemaatregelen of andere interessante inzichten van Wesley van Ruitenbeek?

Hier leest u de volledige reportage.