Kalvermanagement in de vingers: ‘Stap voor stap’

Op 20-jarige leeftijd startte Wesley van Ruitenbeek al als fulltime koeienboer in het Friese Hoornsterzwaag. Hij nam noodgedwongen het veehoudersstokje over van zijn vader, die, eerder dan gehoopt, moest stoppen met boeren.

Ruim acht jaar later vertelt de pientere ondernemer over de uitstekende resultaten die hij stap voor stap verwezenlijkte met zijn vee, de stallen en het ondernemerschap. 

Nieuwe start in Friesland

Vanuit de Gelderse vallei kwam de familie in Friesland terecht voor een nieuwe start. Vol gas begon de familie aan een veelbelovende toekomst. De bestaande stal voor het melkvee werd in twee groepen verdeeld. Links voor aangekocht vee – aangezien er flink moest worden uitgebreid – rechts voor eigen vee dat meekwam. Ruitenbeek: ‘Zo konden wij goed zien of onze eigen koeien beter of minder goed presteerden.’

Makkelijke looplijnen

Door de hele stal heen is nagedacht over makkelijke looplijnen en zo min mogelijk arbeid. Via een overgang tussen het ligboxengedeelte en de daartoe behorende strohokken zijn dus ook weer twee groepen voor afkalvende koeien. Mocht er een koe ziek zijn, dan kan dat dier dus apart van de ‘geboorteruimte’ in het stro staan.

Bent u benieuwd naar preventieve gezondheidsmaatregelen, het voermanagement, de hygiënemaatregelen of andere interessante inzichten die Van Ruitenbeek geeft? Hier leest u de volledige reportage.