Kalvermanagement in de vingers: ‘Wat we doen, doen we goed’

Wesley van Ruitenbeek nam al op 20-jarige leeftijd noodgedwongen het veehoudersstokje over van zijn vader, die eerder dan gehoopt moest stoppen met boeren. Nu heeft en houdt de veehouder uit Hoornsterzwaag de touwtjes met succes in eigen handen.

Sinds de 29-jarige Wesley zijn beleid heeft veranderd, starten de koeien beter op. De kalveren zijn al fitter vanaf het eerste moment. Biest verstrekken gebeurt standaard met de sonde, zo is er zekerheid dat alle kalveren voldoende drinken. De jonge dieren springen rond met nagenoeg geen afwijkende mest, geen ziektes en nauwelijks uitval.

Niet dweilen met de kraan open

Per jaar overleeft slechts een enkel kalf de bevalling of eerste periode niet. ‘Dat komt puur door de protocollaire aanpak rondom de geboorte en het gebruik van vaccinaties en andere preventieve middelen’, vertelt de veehouder. ‘Een enkele keer glipt het vaccineren van een droge koe erdoorheen. Dan merk ik dat gauw genoeg na de geboorte. Een kalf dat diarree krijgt, herleid ik dan zo terug naar een gemiste enting.’

Stoppen met één onderdeel van het kalvermanagement is dus geen optie. ‘Wat we doen, doen we goed en dat moet zo blijven’, zo vertelt de jonge ondernemer vol trots, met een kalf gretig sabbelend aan zijn hand. ‘Ik dweil niet graag met de kraan open’, grinnikt hij goedlachs.

Bent u benieuwd naar preventieve gezondheidsmaatregelen, het voermanagement, de hygiënemaatregelen of andere interessante inzichten die Van Ruitenbeek geeft?

Hier  leest u de volledige reportage.