Topmelken begint bij een goede kalveropfok (4)

Grip houden
Hou grip op de groei en stuur tijdig bij

Hoe krijg je de veestapel naar 13.000 liter melk en 86,4 punten gemiddeld? Melkveehouder Cees de Jong, van het bedrijf Jongsteins in Hoogblokland, geeft hier als antwoord: 'Het begint al rondom de geboorte, een start zonder tegenslagen. Hou grip op de groei en stuur tijdig bij.'

‘Iedere hoogproductieve melkkoe is ooit begonnen als kalf. Juist de opfokperiode is bepalend voor haar latere duurzaamheid en productiviteit’, geeft topmelker Cees de Jong aan. ‘We willen een vlotte start zonder tegenslagen. Daarom werken we preventief en protocollair; we meten al het jongvee op en scoren de conditie van de kalveren. Zo houden we grip op groei en ontwikkeling en mocht het nodig zijn, dan grijpen we gelijk in. Zo is het dus mogelijk om iedere dag ons streven te monitoren. Dat maakt ons werk meetbaar, we boeken resultaat!’

Biest met specifieke weerstand

Op Jongsteins krijgen alle kalveren binnen 2,5 uur na de geboorte 3 liter gevaccineerde biest, de eerste 24 uur hebben ze hier minimaal 6 liter van gehad. ‘We beschermen het jongvee extra door de droge koeien voor het afkalven een vaccinatie te geven’, aldus Cees, die de kalveren drie keer per dag poedermelk voert en één keer per dag water. ‘Na tien dagen komen de kalveren op de automatische drinkautomaat. Ook krijgen de jonge dieren in deze leeftijdsgroep brokken, onbeperkt hooi en water.’

‘Kalveren verhuizen tegelijk’

De automatische drinkautomaat staat in een strohok, waar de kalveren dus ook voor het eerst in een groep terechtkomen. Vervolgens hanteert de melkveehouder het all-in-all-out-systeem. Groepen kalveren verhuizen dus tegelijk. ‘Daarmee houden we de infectiedruk laag.’ De kalversterfte is dan ook minimaal, vertelt Cees. ‘Gemiddeld is het 5 procent per jaar, het streven is om dit zo laag mogelijk te houden.’

Dankzij een goede kalveropfok krijgt Cees pinken die ‘kunnen uitgroeien tot grote, sterke en robuuste vaarzen’.