Activiteitsmonitoring van uw veestapel betaalt zich terug: zeven redenen

Met de huidige melkprijzen lijkt investeren in activiteitsmonitoring misschien een onnodige uitgave. Maar in de praktijk blijkt dat veestapels van alle groottes er baat bij hebben en het u kan helpen om het maximale uit uw beschikbare arbeid en middelen te halen.

‘Als marges krap zijn, is het belangrijk om de beschikbare arbeid, tijd en middelen optimaal te benutten. Het monitoren van activiteit is hierbij van cruciaal belang’, zegt Arnold Harbers, data-analist bij Nedap. ‘Sensoren kunnen tochtsignalen, afwijkend koegedrag en ziekteverschijnselen identificeren, zodat de beschikbare arbeidsmiddelen op de juiste manier worden benut. Ook zien sensoren meer dan het menselijk oog kan zien en werken ze 24 uur per dag.’

Met de huidige generatie sensoren heeft u meer controle dan ooit. Een zieke of tochtige koe is snel geïdentificeerd en met één druk op de knop is de exacte locatie van de koe in de stal gevonden. Zo kunt u uw koeien op afstand in de gaten houden, of u nu op de boerderij bent of niet.

Op deze zeven manieren haalt u voordeel uit activiteitsmonitoring:

  1. Verbeterde arbeidsefficiëntie

Sensoren houden 24 uur per dag de gezondheid, tocht en locatie van iedere individuele koe bij. Werknemers hoeven dit niet zelf te doen, waardoor beschikbare tijd kan worden besteed aan zaken die directe aandacht nodig hebben.

  1. Direct beslissingen kunnen nemen op basis van data

Zonder data neemt u beslissingen op gevoel of ervaring. Sensoren houden het gedrag van individuele koeien nauwkeurig bij en kunnen ieder moment inzicht geven. Zo kunnen data een aanvulling zijn op uw gevoel, of problemen juist signaleren voor u ze ziet. Bij urgente problemen wordt een waarschuwing verstuurd naar de computer of telefoon, waardoor tijdig ingrijpen mogelijk wordt.

  1. Het voorkomen van gezondheidsproblemen en bijbehorende kosten

De sensoren van Nedap houden vreettijd, herkauwtijd en inactief gedrag bij. Hiermee kunnen ziekten zoals ketose, subklinische mastitis en longonsteking worden gesignaleerd, zelfs al een paar dagen voordat ze zichtbaar worden voor het menselijk oog. Koeien kunnen hiermee preventief worden behandeld, zodat een daling in melkproductie of uitval kan worden voorkomen.

  1. Verbeterde vruchtbaarheidsresultaten

Bedrijven met goed beheerde activiteitsmonitoring zien een positieve invloed in hun vruchtbaarheidsresultaten. Sensoren detecteren tocht en het optimale inseminatiemoment, wat zorgt voor de hoogst mogelijke kans op conceptie. Dit verhoogt het percentage succesvolle inseminaties en maakt de tussenkalftijd aanzienlijk korter.

  1. Een hogere productie

Door in te zetten op verbeterde vruchtbaarheid wordt de levensproductie van een koe hoger. Een tijdige detectie van gezondheidsproblemen voorkomt daling in melkproductie en verlengt de levensduur en het aantal lactaties van een koe. Hiermee haalt u het maximale uit iedere koe.

  1. Meer koecomfort

Activiteitsmonitoring geeft ook inzicht in de prestatietrends van de kudde als geheel. Hiermee worden gevolgen van aanpassingen in bijvoorbeeld huisvesting en rantsoen goed zichtbaar en kunt u hierin optimaliseren. Ook pikken sensoren alleen individuele koeien die speciale aandacht vereisen eruit, waardoor de rest van de kudde in de routine kan blijven. Het resultaat: een stressvrije omgeving.

  1. Meer gemoedsrust

Omdat sensoren de kudde voortdurend in de gaten houden, kan de veehouder met een gerust hart de stal laten voor wat hij is, bijvoorbeeld voor maaiwerkzaamheden of inkuilen. Ook blijft er zo meer tijd over voor uzelf en uw familie.

Door te sturen op cijfers als aanvulling op uw kennis en ervaring boert u beter. Met een goed gemanaged systeem voor activiteitsmonitoring benut u bovenstaande voordelen optimaal. Ook in mindere economische tijden geven veehouders aan het systeem zich in één tot drie jaar terug te betalen. En belangrijker: gemoedsrust is niet in geld uit te drukken.

Meer weten over Nedap CowControl™? Download de brochure ›