Afwijkingen in koegedrag signaleren voordat ze zichtbaar zijn

Een hoge gezondheidsstatus vormt de basis van succes en goede technische resultaten. Peter Willemse uit Beers hoefde dan ook niet lang na te denken toen Nedap hem vroeg de eerste versie van de vernieuwde module Gezondheidsmonitoring te testen. ‘En nu wil ik niet meer zonder’, stelt de melkveehouder.

Peter Willemse was een van de eerste melkveehouders die in 2014 aan de slag gingen met de vernieuwde module Gezondheidsmonitoring van Nedap CowControl. De SmartTags die zijn koeien om hun hals dragen, monitoren naast tocht ook het vreet-, herkauw- en inactieve gedrag van de dieren.

Op zijn melk- en fokveebedrijf De Retraite Hoeve houdt Peter 150 melkkoeien, 130 stuks jongvee en 80 stieren. Twee derde van de stierkalveren houdt hij aan voor de verkoop als fokstier. Met drie excellente koeien en vele onderscheidingen aan de muur is het duidelijk dat veefokkerij een grote passie is van de ondernemer. Jaarlijks geven zijn koeien gemiddeld 9.500 liter melk met 4,6% vet en 3,45% eiwit.

De hoge gezondheidsstatus vormt de basis van het succes en de goede technische resultaten. Hij hoefde dan ook niet lang na te denken om de vernieuwde module Gezondheidsmonitoring te testen. ‘En nu wil ik niet meer zonder’, stelt de melkveehouder.

Urgente attentie

Het is vrijdagmiddag als Peter Willemse samen met data-analisten Arnold Harbers en Eveline de Pont van Nedap een ronde door de stal maakt. Zoals gebruikelijk werpt Peter eerst een blik op het dashboard van Nedap CowControl. Er staan drie koeien op de urgente attentielijst als er ineens een vierde koe bijkomt. Ze heeft al te lang geen vreet- of herkauwactiviteit vertoond. Dat is vreemd ...

Arnold Harbers legt uit hoe module werkt. ‘Het dashboard is opgebouwd uit een urgente-attentielijst, een attentielijst met te controleren dieren en een bedrijfsoverzicht. Met koeien die op de attentielijst komen, is iets aan de hand: ze hebben langer dan gebruikelijk niet gevreten of herkauwd en zijn dus al langere tijd inactief.’

‘Van drie van de vier koeien die op de attentielijst staan, weet ik al wat er aan de hand is’, zegt Peter. ‘Twee koeien zijn gisteren afgevoerd en die moet ik nog afmelden. Bij de derde koe zag ik vanmorgen bij het melken al dat ze wat dun was. Maar die vierde koe is nieuw op de lijst.’ Peter zoekt haar op in de stal.

Afwijkend gedrag

Aan de koe is uiterlijk weinig te merken. Ze heeft iets minder pensvulling, maar haar temperatuur is normaal en de melk komt vlot uit de vier spenen. ‘Als ze niet op de attentielijst was verschenen, was ze me niet opgevallen’, merkt Peter op. Als hij haar extra krachtvoer geeft aan het voerhek, blijft ze ongeïnteresseerd kijken, terwijl haar buurvrouwen uit alle macht de smakelijke brokken proberen te bemachtigen.

Eveline logt via haar smartphone in op het Nedap CowControl-systeem van de Retraite Hoeve en zoomt dieper in op de status van deze koe. ‘Ze zit op dag 17 van haar tweede lactatie en heeft de afgelopen zes uur geen vreet- of herkauwactiviteit vertoond. Haar gedragspatroon zag er gisteren nog normaal uit en de melkgift was vanmorgen op peil’, ziet ze in één oogopslag. ‘In de historie van deze koe zie je wel dat ze vóór afkalven ook al wat moeilijkheden heeft gehad.’

Direct reageren

Peter geeft de koe een energiepreparaat tegen slepende melkziekte en schenkt een vloeibare pijnstiller uit over haar rug. ’s Avonds neemt ze nog steeds geen krachtvoer op en Peter besluit haar na het melken in het separatiehok op stro te zetten. Mogelijk heeft ze scherp in, dus krijgt ze een magneet ingebracht. Een glucose-infuus en wat antibiotica moeten de koe er weer bovenop helpen.

De behandeling blijkt effectief. De volgende dag laat het systeem zien dat de koe weer normaal vreet. ‘Als ik de urgente-attentiemelding niet had gehad, had ik het probleem bij deze koe pas later opgemerkt en was ik achter de feiten aan gelopen. Het herstel van de koe had dan veel langer geduurd’, is de stellige overtuiging van de melkveehouder. 

Gezondheidsproblemen vóór zijn

‘Wat ik mooi vind, is dat Peter meteen iets doet met de attenties’, zegt Arnold. ‘Al is het maar de koe even opjagen naar het voerhek, zodat hij meteen ziet of ze weer gaat vreten. Zo is hij gezondheidsproblemen vóór en houdt hij zijn resultaat op peil.’

‘Bovendien werkt het veel prettiger als alles lekker loopt’, vult Peter lachend aan. ‘Het ontzorgt me. Die arbeidsvreugde en aanblik van een gezond koppel in de stal is mij ook veel waard.’

Ook snelle detectie van gezondheidsproblemen?

Wilt u Nedap CowControl ook inzetten op uw bedrijf? Neem dan contact op met uw lokale Nedap-distributeur. Die kan u uitgebreid voorlichten over de voordelen voor uw bedrijf.