Hittestress: vergeet de droge koeien niet

Er is steeds meer aandacht voor te nemen maatregelen bij hitte voor melkkoeien. We horen echter maar weinig over aanpassingen bij de droge koeien, terwijl dit juist de belangrijkste groep koeien op een bedrijf is.

Gemaakte fouten in de droogstand zijn in de lactatie vaak lastig te herstellen. De juiste voerstrategie kan droge koeien helpen om de warme periode zonder problemen door te komen. Speerstra geeft een aantal aandachtspunten voor de omgang met droge koeien tijdens hitte. 

Negatieve energiebalans

De meeste koeien komen vlak voor afkalven in een negatieve energiebalans. Dat is een normale situatie. Om dit te compenseren krijgen koeien in de laatste twee weken vaak een geconcentreerder rantsoen met een wat hogere vem en dve. In normale situaties is dit voldoende om een koe door de negatieve energiebalans heen te helpen.

Bij warm weer gaan koeien minder ruwvoer opnemen aan het voerhek, omdat bij de afbraak van celwanden veel warmte vrijkomt. Juist droge koeien krijgen vaak een rantsoen met een extra hoog celwandaandeel, vaak door toegevoegd stro. Droge koeien krijgen op warme dagen dus vaak te weinig energie binnen.

Een droge koe heeft ongeveer 10.000 vem per dag nodig. Om deze vem ook bij hitte in de koe te krijgen moet de energie- en eiwitconcentratie worden verhoogd. Daarnaast is het zaak dat het voer fris en smakelijk is. Op veel bedrijven wordt er voor meerdere dagen ineens gevoerd. Bij hitte is het beter om de droge koeien dagelijks vers fris voer te verstrekken.

Darmgezondheid

Een ander aandachtspunt is de darmgezondheid. Om zoveel mogelijk warmte af te voeren blijven deze koeien langer staan, maar er stroomt ook meer bloed naar de buitenkant van het lichaam voor een betere warmte-afvoer. Dit maakt onder meer de darmwand wat poreuzer, waardoor er gemakkelijk bacteriën als coli in het bloed kunnen komen. Hierdoor wordt het afweersysteem geactiveerd. Dit kost een koe extra energie. De negatieve energiebalans kan daardoor nog groter worden en er is meer kans op ontstekingen.

Mogelijke rantsoenaanpassingen

Het is van groot belang om de energie- en eiwitbehoefte zo goed mogelijk af te dekken. Dat moet met smakelijke producten die gemakkelijk worden opgenomen. Propyleenglycol biedt veel energie, maar koeien vinden dat niet het smakelijkste product. Glycerol is een smakelijkere optie. Glycerol is normaal vloeibaar, maar is ook in droge vorm met cichoreipulp als drager beschikbaar. Dit product heet Glycopulp 50 en is in zakgoed beschikbaar. Cichorei bevat inuline wat tevens positief is voor de darmgezondheid.

NutriTek is een product dat het immuunsysteem en de weerstand ondersteunt. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat dit product bij hitte en bij stress de darmwand beter gesloten houdt. Met 19 gram NutriTek per koe per dag helpt u de koeien om beter om te gaan met hitte en stress.

Neem voor meer informatie contact op met Speerstra Feed Ingredients via 0514-569001 of mail@speerstra.com of kijk op www.speerstra.com.