Koeien voeren bij koud weer

Koeien voeren bij koud weer

Een koe kan op zich prima tegen koud weer. Toch zijn er tijdens deze winterse dagen een aantal aandachtspunten om ervoor te zorgen dat uw koeien gezond blijven én de melkproductie op peil blijft. Het allerbelangrijkste: zorg voor voldoende energie.

Zorg voor voldoende energie

Een koe zal, net als mensen, bij kou proberen haar lichaam zo goed mogelijk op temperatuur te houden. Dat kan door extra te gaan bewegen, door haar haren meer overeind te zetten of door het vormen van een extra vetlaagje onder de huid.

Een koe heeft daardoor bij koud weer meer energie nodig om haar lichaamstemperatuur op peil te houden. Er is dus meer onderhoudsvoer nodig. Omdat er een maximum zit aan de voeropname, zal een koe bij extreme kou minder melk kunnen produceren of wordt de weerstand lager. Dit willen we natuurlijk voorkomen en daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat een koe extra energie binnenkrijgt, zonder dat dit kans geeft op pensverzuring. Door Bergafat F100 van 300 gram bij te voeren wordt er op een veilige manier voldoende extra energie verstrekt.

Vergeet bij kou vooral ook de droge koeien niet. Ook deze kunt u helpen met wat extra energie. Coated Sugar is een suikerproduct dat door een vetcoating pensbestendig is gemaakt, waardoor de energie in de dunne darm beschikbaar komt. Hierdoor kan een koe beschikken over glucose, die zeer snel en gemakkelijk in de bloedbaan kan worden opgenomen. Het voeradvies is 200 gram per koe per dag.

Meer aandachtspunten bij koud weer

  • Voer géén bevroren producten. Hierdoor kunnen de pensbacteriën sterven en voedingsstoornissen optreden. Ook kan het voeren van bevroren voer leiden tot verwerpen.
  • Zorg voor een goede drinkwatervoorziening. Voor een goede vertering is altijd voldoende drinkwater nodig. Bij vorst wordt vaak gestopt met het voeren van vochtige bijproducten en/of het toevoegen van water aan het rantsoen.
  • Voorkom tocht op de uier of een natte, koude ligplaats door bijvoorbeeld sneeuwinslag. Dit verhoogt namelijk de kans op uierontsteking. Ook de speenpunten van koeien worden door kou gevoeliger. Dit en de opname van bevroren voer kan gemakkelijk aanleiding zijn voor het optreden van stress bij koeien. Door stress wordt het hormoon cortisol aangemaakt, waardoor de natuurlijke afweer vermindert. Van Diamond V is bekend, dat wanneer koeien dit in hun rantsoen hebben, koeien beter met stress kunnen omgaan en sneller weer hersteld zijn. Voeradvies: Diamond V XP/LS kan rechtstreeks worden toegevoegd aan het rantsoen, 60 gram per koe per dag.