Voorkom vruchtbaarheidsproblemen in de zomer

Hittestress en vruchtbaarheid.jpg

Hogere temperaturen (al vanaf 18 graden!) hebben invloed op de vruchtbaarheid van een koe. De afgelopen jaren bleken veel koeien na een hitteperiode niet meer drachtig te zijn of lastig drachtig te worden.

Door de hitte gaan koeien minder vreten en daalt de energieopname. Terwijl voldoende energie juist van groot belang is bij de ontwikkeling van eicellen en het in stand houden van de dracht. Doordat de energieopname daalt, gaan koeien na verloop van tijd hun eigen lichaamsvet mobiliseren. Hierbij komen hormonen vrij die een negatief effect kunnen hebben op de vruchtbaarheid.

Tips tegen hittestress

Om hittestress tegen te gaan, kunt u als melkveehouder verschillende maatregelen nemen.

  • Houd de koeien zo koel mogelijk door goed te ventileren.
  • Zorg voor voldoende fris drinkwater.
  • Weid de koeien op de koelste momenten van de dag.
  • Compenseer de lagere voeropname met pensbestendig vet. BergaFat F100 levert veel energie (3900 vem) en is gemakkelijk opneembaar.
  • Ondersteun de reinigende werking van de lever met choline. ReaShure-XC is pensbestendige choline en komt pas vrij in de darm, waar het in het bloed wordt opgenomen en haar werk kan doen.
  • Voorkom pensverzuring met een pensbuffer. MaxiBuff zorgt voor een effectieve en langdurige bescherming tegen hittestress.  

Wilt u meer informatie over het voorkomen van vruchtbaarheidsproblemen door hittestress? Neem dan vrijblijvend contact op met Speerstra Feed Ingredients via tel. 0514-569001 of mail@speerstra.com.