Vruchtbaar de zomer door

Hittestress en vruchtbaarheid.jpg

Hittestress bij koeien leidt niet alleen op korte termijn tot productieverlies, maar kan op lange termijn ook tot vruchtbaarheidsproblemen leiden.  De juiste voerstrategie tijdens hittestress kan een groot verschil maken.

1. Verhoog de energieopname

Door de hitte gaan koeien minder vreten en daalt de energieopname. Terwijl een voldoende aanbod van glucogene energie juist van groot belang is bij de ontwikkeling van eicellen en het in stand houden van de dracht. Doordat de energieopname daalt, gaan koeien na verloop van tijd hun eigen lichaamsvet mobiliseren. Hierbij komen hormonen vrij die een negatief effect kunnen hebben op de vruchtbaarheid.

De verminderde energieopname kan worden gecompenseerd door voldoende gemakkelijk opneembare energiebronnen te voeren. BergaFat F-100 is een 100% plantaardige vetbron, geproduceerd uit palmolie. Dit product levert veel energie (3900 VEM per kg) en is smakelijk. De C16:0-vetzuren worden goed verteerd en rechtstreeks naar melkvet omgezet. Bij de vertering van vet komt geen fermentatiewarmte vrij. BergaFat wordt daarom ook wel een ‘koude’ energiebron genoemd.

2. Ondersteun de lever

De meeste koeien krijgen na afkalven te maken met een negatieve energiebalans (NEB). De NEB is een periode waarin een koe onvoldoende in haar behoefte aan eiwit en energie kan voorzien. Dit geldt extra voor koeien die afkalven tijdens een hittestressperiode.

Om de NEB te compenseren gaan koeien hun lichaamsvet te mobiliseren. Bij grootschalige mobilisatie van de vetreserves kunnen er problemen met de stofwisseling ontstaan doordat de lever de grote hoeveelheid vetzuren niet kan verwerken. De lever gaat vervetten. Bij leververvetting zal de lever ketonlichamen produceren. Dieren met te veel ketonlichamen hebben meer moeite om weer drachtig te worden en zijn gevoeliger voor andere aandoeningen, zoals uierontsteking, baarmoederontsteking en lebmaagverplaatsing.

Choline ondersteunt de reinigende werking van de lever. ReaShure-XC is een pensbestendige choline. Door de pensbestendige coating komt de choline pas in de darm vrij, waar het in het bloed wordt opgenomen en haar werk kan doen.

3. Stimuleer de bloedsomloop

Aangezien een koe niet kan zweten, is het verwijden van de bloedvaten een belangrijke manier om extra warmte kwijt te raken en hittestress zoveel mogelijk te minimaliseren. Niacine stimuleert de bloedsomloop door verwijding van de bloedvaten.

Ruwe niacine wordt echter vrijwel volledig afgebroken in de pens. NiaShure is een pensbestendige niacine. NiaShure levert een acht keer hogere bio-beschikbaarheid van niacine in de dunne darm vergeleken met ruwe niacine. 

Wilt u meer informatie over het aanpassen van uw voerstrategie aan hittestress?
Neem dan vrijblijvend contact op met Speerstra Feed Ingredients via tel. 0514-569001 of mail@speerstra.com/www.speerstra.com.