CropEx: duurzaam boeren met data

CropEx, Syngenta's innovatieve onderzoeksplatform, revolutioneert maïsteelt met precisie-landbouw. Door slimme data-analyse optimaliseert het zaaikeuze, bemesting en oogstplanning, voor efficiëntere en duurzamere landbouw.

Syngenta’s innovatieve onderzoeksplatform CropEx is een revolutie in de maisteelt met precisielandbouw. Door slimme data-analyse wordt de zaaikeuze optimaal, en ook de bemesting en de oogstplanning, voor efficiëntere en duurzamere landbouw.

Stel je een maisveld voor waarvan je precies weet welk maisras je op dat veld moet zaaien en hoeveel en waar je moet bemesten. En stel dat je precies weet hoeveel zaden je kunt zaaien en op welke afstand en wanneer het tijd is om te oogsten. Dit klinkt misschien als toekomstmuziek, maar met CropEx, het nieuwe onderzoeksplatform van Syngenta, wordt dit wellicht werkelijkheid.

Hoe nauwkeuriger, hoe beter

CropEx is een slim systeem dat verschillende soorten digitale informatie verzamelt en analyseert. Het kijkt naar satellietbeelden, dronedata, weergegevens, bodemonderzoeken en zelfs naar hoe gewassen het in voorgaande jaren hebben gedaan. 

Door al deze gegevens samen te brengen kunnen we beter begrijpen wat onze gewassen nodig hebben om gezond te groeien. Met deze bron van digitale data sturen we Cropwise aan. En daardoor kunnen boeren veel nauwkeuriger gaan werken. Het helpt hen bij belangrijke beslissingen, zoals welk maisras het beste past bij de grond, hoeveel zaden er nodig zijn, wanneer het beste moment is om te zaaien, hoeveel water en voedingsstoffen het gewas nodig heeft, dit allemaal tot op de vierkante meter nauwkeurig! Dit kan zorgen voor betere oogsten en minder verspilling van water en meststoffen, wat beter is voor het milieu.

Mais met een missie

Door heel Europa doet Syngenta proeven in allerlei gewassen om CropEx te voeden met data. Zoals in de video is te zien, doen we in de Benelux proeven in mais. Hier worden nieuwe rassen getest en wordt gekeken naar bijvoorbeeld zaaidichtheden en opbrengsten. Wat gebeurt er met de planten als ze dichter of juist minder dicht op elkaar worden gezaaid? Welke invloed heeft dit op de ontwikkeling van de maiskolf, zijn er delen van het perceel waarop dit beter of juist minder goed werkt? 

Door dit alles te combineren leren we meer over onze maisrassen en waar ze het allerbest groeien en leert de boer meer over welke rassen het meest geschikt zijn voor zijn perceel en hoe moet worden gezaaid.

CropEx groeit mee

Het mooie van CropEx is dat het steeds slimmer wordt. Hoe meer gegevens het verzamelt en analyseert, hoe beter het wordt in het geven van adviezen. Het is een beetje zoals een mens die leert van ervaringen, maar dan veel sneller en met veel meer informatie. 

Technologie kan de landbouw helpen. Het helpt zaadbedrijven zoals het onze om nieuwe gewassen te ontwikkelen die beter tegen droogte of ziektes kunnen. Dit is heel belangrijk nu het klimaat verandert. Zo kunnen we ervoor zorgen dat we in de toekomst genoeg voedsel kunnen blijven produceren, ook als de weersomstandigheden moeilijker worden.

De toekomst van de slimme landbouw

Met CropEx zetten we een grote stap vooruit in de landbouw van morgen. Het helpt boeren om slimmer te werken, beter voor het milieu te zorgen en toch goede oogsten te halen. Maar we zijn er nog niet – CropEx blijft groeien en leren, net als wij! Op naar een slimmere, groenere en productievere landbouw voor iedereen.