Late maiszaai? Ontdek de beste rassen voor een vliegende start

Door het extreem natte voorjaar zal er in juni ook nog flink mais gezaaid worden. Welke rassen zijn geschikt voor late zaai en waar moet ik verder nog op letten qua zaaidichtheid?

Wat een rotweer... Heel wat mais zal pas in juni gezaaid worden. In veel gevallen hebben we geen keus en moeten we overstappen op de zeer vroege rassen. 
Welke rassen raden we aan voor junizaai?

Brenton en Silverbull

Rassen met FAO 200-210 kunnen nog eind mei-begin juni. Maar de verwachting is dat we ook later in juni nog aan de gang zijn. Veel boeren hebben de voorbije jaren zeer goede ervaringen opgedaan met SY Brenton (zeer vroeg dubbeldoelras) en SY Silverbull (ultra-vroege kwaliteitsmais). In veel regio’s zijn deze rassen al succesvol uitgezaaid half juni (bijvoorbeeld na spinazie). Ze konden op tijd gehakseld worden, het gewas was gezond tot bij de oogst en ook de kuilkwaliteit was prima.

SY Brenton is een zeer vroeg, compact, stevig type met een zeer goede tolerantie tegen builenbrand. Het ras is zeer vroegrijp in de korrel, waardoor je het ook kunt gebruiken voor ccm, mks, of als korrelmais. De kwaliteit als snijmais ligt op een zeer hoog niveau, zowel de verteerbaarheid als het zetmeelgehalte.

SY Silverbull heeft een prima beginontwikkeling (8) en de goede stevigheidscijfers bieden zekerheid van start tot finish. Bovendien is dit ras perfect builenbrand- én kopbrandtolerant. 

Met 1021 VEM en 392 gram zetmeel per kilogram is SY Silverbull een van de allerbeste POWERCELL-rassen. De staygreen-afrijping (relatief suikergehalte 111) en de zeer hoge celwandverteerbaarheid (103) zijn bijkomende voordelen voor een gezonde kuil en hoge opnames door het dier. Met een relatief drogestofgehalte van 101 (38,2%) en een VEM-opbrengst relatief van 101 heeft het ras een uitstekende verhouding opbrengst-vroegheid.

Zaaidichtheid aanpassen 

Als je (zeer) laat zaait, past een lagere zaaidichtheid. In het geval van junizaai mag voor zowel SY Silverbull als SY Brenton de zaaidichtheid verminderd worden naar maximaal 85.000 korrels per hectare. Dit zal het kolfaandeel (en bijhorende vroegheid) en de robuustheid van het gewas bevorderen.

Beschikbare zaaizaadbehandelingen

Wat betreft zaaizaadbehandelingen zijn beide rassen nog voldoende beschikbaar met vogelafweer (Korit). En beperkt is er ook nog Korit+Force (vogelafweer + anti-ritnaalden).

Voor info over SY Silverbull, klik hier

Voor info over SY Brenton, klik hier