Mais met meer mogelijkheden en voor meer melk

Je wilt flexibiliteit bij de maisoogst, droogtetolerantie en een goede bewaring. Zoveel hebben de afgelopen zomers ons wel geleerd. Maar dan natuurlijk wel zonder kwaliteitsverlies en passend in elk rantsoen én met een goede bewaring. Waar vind je dat?

Als veehouder wil je mais die bestand is tegen wisselvallige weersomstandigheden, zoals overvloedige regenval, maar ook zeer droge periodes. Zoveel hebben de afgelopen zomers ons wel geleerd. Maar dan natuurlijk wel zonder kwaliteitsverlies en passend in elk rantsoen én met een goede bewaring. 

In de huidige tijd is aanpassingsvermogen cruciaal, vooral als het gaat om de teelt van mais. Mais moet een zekere mate van flexibiliteit bieden bij de oogst en liefst ook nog droogtetolerant zijn. 

Nieuwe maissoorten voor hogere melkopbrengst

De ontwikkeling van nieuwe maishybriden die bestand zijn tegen wisselvallige weersomstandigheden, zoals overvloedige regenval en zeer droge periodes, heeft de aantrekkelijkheid van mais als gewas verder vergroot. 

Door strenge genetische selectie heeft Syngenta een groeiend aantal maishybriden ontwikkeld met zeer hoge drogestof- en VEM-opbrengsten en volop aandacht voor kwaliteit als VEM en zetmeel. Dit zijn de zogenaamde POWERCELL-rassen. En uw koeien zijn er ook nog eens dol op! Deze rassen zijn smakelijk doordat de plant lang gezond en groen blijft (stay young).

Wat houdt ‘stay young’ in?

Deze nieuwe generatie maishybriden onderscheidt zich door een speciaal rijpingspatroon waarbij de kolf snel een hoog drogestofgehalte bereikt. De gezondheid van de plant en de droogteresistentie zorgen ervoor dat het drogestofgehalte in de stengels en bladeren langer stabiel blijft. Daardoor rijpt het gewas niet plotseling versneld af. 

Dit resulteert in een betere verteerbaarheid en minder kwaliteitsverlies, wat ‘stay young’ wordt genoemd. Het gevolg is een grotere oogstflexibiliteit. Het gewas kan over een langere periode worden geoogst zonder dat de voederkwaliteit afneemt, wat ook ten goede komt aan het inkuilen en de bewaring.

Hoe zit het met de voederwaarde?

De zeer hoge voederwaarde is vooral het resultaat van een opmerkelijk goede celwandverteerbaarheid, waardoor veel extra energie vrijkomt. Deze rassen zorgen gemiddeld voor een 5% hogere drogestofopbrengst en een 20 to 40 VEM/kg droge stof extra ten opzichte van andere rassen. En de vroege kolfrijpheid zorgt voor een betere zetmeelkwaliteit. Hierdoor heeft u dus meer melk per hectare én per kilogram droge stof.

Voordelen van POWERCELL-rassen

De voordelen van de Powercell-rassen op een rijtje:

  • Flexibele oogsttijden van topkwaliteit mais
  • Gezondere koeien en meer melk uit mais
  • Een verbeterd saldo per hectare en per koe
     

Voor het seizoen 2024 brengt Syngenta een breed scala aan POWERCELL-rassen op de Nederlandse markt, variërend van FAO 180 tot FAO 240. 

Bent u geïnteresseerd in deze unieke rassen en wilt u meer weten? Klik dan hier