Maisrassen met extra voordeel voor boer en koe

Meer oogsten + beter melken + gezonderen koeien + minder mais in de mest
Powercell-rassen: maisrassen met topopbrengst én kwaliteit én stabiliteit

Meer oogsten, beter melken, gezondere koeien en minder mais in de mest. Is dit  mogelijk of slechts een illusie? Ga voor topopbrengst én kwaliteit én stabiliteit. Powercell-maisrassen hebben extra voordelen voor boer en koe. 

De voordelen van Powercell-rassen zijn:

 • allerhoogste vem en stabiele opbrengsten
 • beste builenbrand- en droogtetoleranties (ook kopbrandtolerantie, zie verderop in dit artikel)
 • oogstflexibiliteit met gezonde planten tot aan de oogst
 • goed product om aan te rijden en dus betere conservering en minder kans op broei
 • hoger aandeel suikers in de plant bevordert de bewaring
 • gebalanceerd zetmeelgehalte bij de oogst betekent gezondere koeien, méér melk uit mais!
 • kortom: een beter saldo per hectare én per koe.
   

Droogtetolerant en ‘stay young-afrijping kolf

Door strenge genetische selectie bij het ontwikkelen vallen de Powercell-rassen op door een sterke droogtetolerantie en een ‘stay-young’-afrijping. Deze rassen hebben een zeer specifiek afrijpingspatroon. De kolf van een Powercell-ras is zeer vroeg rijp. Door de plantgezondheid en droogtetolerantie blijft het drogestofgehalte van de stengels en bladeren daarna stabieler. De verteerbaarheid gaat daardoor minder achteruit. Dit noemen we ‘stay-young’.  Hierdoor treedt ook oogstflexibiliteit op: het gewas kan over een langere periode worden geoogst zonder dat de kwaliteit achteruitgaat. Je kunt als teler met het zetmeelgehalte in de plant variëren door vroeger of later te oogsten. Deze maisrassen passen in alle rantsoentypes. 

 • De kolf is zeer vroegrijp.
 • Powercell-rassen halen makkelijk 33 tot 35 procent droge stof.
 • Flexibel oogsttijdstip en behoud van kwaliteit door het ‘stay-young’-karakter.
 • ‘Stay-young’ houdt verteerbaarheid hoog en de plant wordt niet noodrijp.
   

Hoge verteerbaarheid en drogestofopbrengst 

Powercell-types zijn uitstekend verteerbare rassen met een gebalanceerd zetmeelgehalte voor het beste rendement per hectare én per koe. Deze rassen hebben gemiddeld een tot 5 procent hogere drogestofopbrengst per hectare en een 20 tot 40 vem per kilogram droge stof extra ten opzichte van andere rassen. En hiermee dus meer melk per hectare én per kg droge stof! 

In 2023 zijn de volgende Powercell-rassen beschikbaar op volgorde van vroegheid (klik op de rasnaam om de informatie te downloaden): 

SY Silverbull FAO 180, SY Brenton FAO 200, SA0060 (SY Cosmos*) FAO 200-210, SY Skandik FAO 215, SY Vitamin FAO 220, SB0330 (SA Arax*) FAO 230, SY Dakini FAO 230, SY Fanatic FAO240, SY Nomad FAO 240. (*) vermoedelijke rasnaam, registratie van het ras nog niet afgerond op moment van publicatie.

Extra (melk)euro’s verdienen met middelvroege Powercell-rassen

Wat zijn nu de voordelen die u kunt behalen per hectare en per koe? In de resultatentabellen staan heel wat relatieve cijfers. Maar wat levert dat op? Hieronder geven we een voorbeeld van wat vem en opbrengst kunnen betekenen in euro’s voor bijvoorbeeld een bedrijf met 20 ha mais en 120 koeien. Om de berekening te maken gaan we uit van het volgende: 

 • 1000 kg droge stof extra per hectare = ongeveer +135 euro/ha (bij een waarde van 1 ha mais van 2000 tot 2500 euro)
 • 10 vem extra is tot 33 liter melk extra per koe per jaar = ongeveer + 16 euro/koe per lactatie (voor 1 liter melk is ongeveer 460 vem nodig, melkprijs in het rekenvoorbeeld : 0,50 euro/liter)
 • Gebruiken we de vem- en ds-opbrengst van de Nederlandse Rassenlijst als basis, dan zien we dat juiste rassenkeuze een verschil kan maken van meer dan 10.000 euro op bedrijfsniveau tussen het beste en het minst goede ras (theoretische berekening voor een bedrijf met 20 hectare mais, 120 koeien en een ds-opname per koe van 5 kg uit mais).

De twee beste Powercell-rassen bieden meer dan 180 euro extra voordeel per hectare ten opzichte van het gemiddelde van de rassenlijst!

Hieronder ziet u de theoretische berekening op basis van de meerjarige resultaten van de Nederlandse Aanbevelende Rassenlijst Middenvroeg 2023.

Theoretische berekening obv de meerjarige resultaten van de NL Aanbevelende Rassenlijst Middenvroeg 2023:
Theoretische berekening op basis van de meerjarige resultaten van de Nederlandse Aanbevelende Rassenlijst Middenvroeg 2023

Builenbrand en kopbrand: voorkomen is beter dan genezen!

Powercell-rassen scoren niet alleen sterk op vem, zetmeel en opbrengst. Ze zijn ook zeer bedrijfszeker, met de beste builenbrand- en kopbrandtolerantie, zowel in extreem droge (2019) als zeer natte jaren (2021). SY Skandik en SY Fanatic bewijzen zich al jaren als de meest droogte- en builenbrandtolerante rassen in de praktijk. Ook de nieuwe generatie Powercell (zoals SY Silverbull, SY Dakini, SY Nomad, SA1500, ...) scoort hier top.

Aantasting builenbrand in droog jaar en in nat jaar
Aantasting builenbrand in droog jaar en in nat jaar

Meer lezen over builenbrand, wat het is en hoe je het herkent, klik hier.

Meer lezen over kopbrand en rassentoleranties, klik hier.