30 procent meer groei zonder kosten

De dagelijkse waterbehoefte van een kalf is ruim 10% van het lichaamsgewicht! Ontdek het belang van water en hoe het – zonder kosten – kan bijdragen aan meer groei.

Water speelt een rol in alle belangrijke fysiologische processen en is het belangrijkste voedermiddel voor jonge kalveren. Spieren en hersenen bestaan voor 75% uit water, bloed voor 85%, longen voor 90% en zelfs botten bestaan voor 24% uit water.

De dagelijkse waterbehoefte van een kalf is ruim 10% van het lichaamsgewicht. Via de melk krijgt het kalf vocht binnen, maar dat is niet voldoende om in de behoefte te voorzien. Verstrek daarom vanaf dag 3 onbeperkt vers drinkwater aan uw kalveren, het liefst in dagelijkse porties, zodat u de wateropname in de gaten kunt houden.

Voer leidingwater aan uw jonge kalveren

De kwaliteit van het water is minstens zo belangrijk als de hoeveelheid, zowel van het drinkwater als van het water in de kalvermelk. Een slechte waterkwaliteit is negatief voor de groei en de gezondheid van de kalveren. Ook is de werking van medicijnen en preparaten die via water worden verstrekt, minder goed bij een slechte waterkwaliteit. Daarnaast is de kans op ontregelde drinkautomaten en verstopte leidingen groter.

We adviseren voor de kalveropfok altijd leidingwater te gebruiken. Voor jonge kalveren is de investering in leidingwater per kalf vaak niet meer dan enkele eurocenten. Die kleine investering kan een belangrijke bijdrage leveren aan de groei en gezondheid, wat juist in deze eerste fase een belangrijk fundament legt voor latere prestaties.

Wilt u toch bronwater gebruiken, laat dan één keer per jaar de waterkwaliteit onderzoeken in een laboratorium.

Benieuwd naar het volledige artikel? Klik hier.