Acht tips om mastitis te voorkomen en het celgetal te verlagen in de zomer

Zomertips koeien

In de zomermaanden zien we vaak een hoger celgetal, wat de kans op mastitis vergroot. Dit kan leiden tot een lagere melkproductie, hoge behandelingskosten en het noodzakelijk separeren van de melk. Het is daarom belangrijk om tijdens de zomermaanden extra aandacht te besteden aan uiergezondheid.

Een verhoogd celgetal van de melk komt onder andere door een toename van witte bloedcellen als gevolg van een infectie. Een infectie kan worden veroorzaakt door bacteriën die afkomstig zijn van de koe zelf of uit de omgeving. Koegebonden bacteriën kunnen worden overgedragen tijdens het melken, terwijl omgevingsgebonden bacteriën bijvoorbeeld via ligboxen worden overgedragen.

Warmte bevordert de groei van omgevingsbacteriën, waardoor de infectiedruk toeneemt. Bovendien verlaagt hittestress de weerstand van de koe, waardoor ze gevoeliger wordt voor infecties.

Maatregelen in de zomermaanden

Hier zijn enkele maatregelen die genomen kunnen worden om de (uier)gezondheid in de zomermaanden te bevorderen:

  1. Zorg ervoor dat de ligboxen en de afkalfstal droog en schoon zijn.
  2. Gebruik handschoenen in de melkstal en maak gebruik van dipmiddel of spray.
  3. Zorg voor een goede ventilatie in de stal en afkalfstal.
  4. Zorg voor voldoende schoon en koel drinkwater.
  5. Pas het voermanagement aan en voer tijdens de koelere uren van de dag.
  6. Overweeg het gebruik van een broeiremmer, zoals Selko-TMR of ondersteun de gezondheid met Selko LactiBute.
  7. Monitor de uiergezondheid: voer regelmatig (melk)controles uit en behandel koeien met eventuele infecties direct volgens het behandelplan.
  8. Bij de eerste tekenen van een verhoogd celgetal kan het gebruik van de Farm-O-San Cellow-bolus een nuttige voedingsondersteuning bieden om het celgetal te verlagen.