All-in all-out helpt bij het laag houden van de infectiedruk

Het all-in-all-out-principe betekent dat de kalveren per leeftijdscategorie in vaste groepen worden gehuisvest. Dat houdt in dat als deze groep verplaatst wordt naar bijvoorbeeld een volgende stal, de kalveren bij elkaar blijven en er geen andere dieren meer bij komen. Nadat een groep dieren naar een andere stal gaat, wordt de stal waar ze vandaan komen, schoongemaakt en kan deze enkele dagen leegstaan voordat de volgende groep komt.

Waarom all-in all-out?

Ziekteverwekkers zijn dol op nieuwe jongere kalveren die bij een groep komen. Stress speelt een grote rol bij de verplaatsing en maakt het nieuwe dier vatbaar voor ziekteverwekkers.
Daarnaast kan de infectiedruk enorm oplopen in het hok, doordat er continu zieke dieren zijn die veel ziektekiemen uitscheiden. Hierdoor wordt de kans op ziek worden verdubbeld.
Vaste groepen zorgen voor minder stress en maken het mogelijk om tussendoor goed schoon te maken. Zorg daarom voor voldoende huisvesting voor het jongvee.

Conclusie

All-in all-out werken verlaagt de infectiedruk en verlaagt het risico dat kalveren door andere kalveren besmet worden. Kortom, all-in all-out helpt bij het laag houden van de infectiedruk.

Meer informatie en tips over huisvesting van uw kalveren? Klik dan snel hier.