Alles wat u moet weten over diarree bij kalveren (deel 1)

Er sterven meer jonge kalveren aan diarree dan aan alle andere ziekten samen. Diarree in de eerste levensweken – ook wel neonatale diarree genoemd – vormt een grote bedreiging in de eerste weken van het leven van een kalf.

Meer dan de helft van alle dode kalveren is het gevolg van neonatale diarree. Een goed preventieprogramma kan de gevolgen van diarree bij kalveren aanzienlijk reduceren. Een beetje achtergrondkennis is daarom onmisbaar.

Oorzaken van kalverdiarree

Neonatale diarree kan worden veroorzaakt door infecties, onjuiste voermethoden of een combinatie van beide.

Infecties die een rol kunnen spelen, zijn bacteriën (zoals E-coli, Salmonella en Clostridium), virussen (zoals het rota- en coronavirus) en parasieten (zoals cryptosporidium en coccidia).

Voorbeelden van onjuiste voermethoden zijn het gebruik van een matige kwaliteit kunstmelk, het voeren op een verkeerde temperatuur of op onregelmatige tijdstippen en het onjuist plaatsen van de drink- of speenemmer. Door onjuiste voermethoden zijn kalveren kwetsbaarder voor besmettelijke organismen. De onjuiste voermethoden kunnen echter ook zelf leiden tot diarree.

De gevaren

Benieuwd naar wat de gevaren zijn? Lees het hier.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Deel 2

Lees binnenkort het tweede deel van 'Alles wat u moet weten over diarree bij kalveren'.

Oorzaken sterfte onder kalveren
Oorzaken van sterfte onder kalveren