Als sulfaten werken in voetbaden, wat doen ze dan in het rantsoen?

Sulfaten in voeding

Wist je dat dezelfde sulfaten die in voetbaden worden gebruikt (kopersulfaat, zinksulfaat) ook in je voer gaan? In de pens brengen deze sulfaten schade toe aan nuttige bacteriën die essentieel zijn voor de vezelverteerbaarheid. Daardoor worden de technische prestaties van je melkkoeien nadelig beïnvloed. Wat doen ze dan in het rantsoen?

Iedere melkveehouder weet dat de sporenmineralen koper, mangaan en zink cruciaal zijn voor een optimale diergezondheid. Wat helaas nog niet bij iedereen bekend is, is dat deze sporenmineralen vaak in de vorm van sulfaten worden toegevoegd aan het rantsoen.

Dat moet anders, want onderzoek toont aan dat sulfaten juist nadelige effecten op de dierprestaties van melkkoeien hebben, zoals een verminderde vezelvertering. Gelukkig is er een alternatief.

Verre van ideaal

Koper- en zinksulfaten worden van oudsher geroemd om hun antibacteriële werking. Niet voor niets worden deze veelvuldig in koeienvoetbaden gebruikt om klauwproblemen (o.a. zweren en infecties) te voorkomen. Het verklaart meteen de kenmerkende blauwe koperkleur van het ontsmettingswater.

Dit geeft echter wel te denken: als sulfaten dienen als krachtige antibacteriële oplossing in klauwbaden, wil je ze dan eigenlijk wel voeren aan je koeien? Een open deur, maar het antwoord is: nee. Het voeren van sporenmineralen in de vorm van sulfaten is verre van ideaal.

Negatieve effecten in de pens

Hoewel sporenmineralen omwille van de lage kostprijs vaak als sulfaten aan het rantsoen worden toegevoegd, wordt de roep om een alternatief steeds groter. Zeker nu blijkt dat deze goedkopere mineralen nadelige gevolgen hebben voor de dierprestaties. Sulfaten hebben een hoge oplosbaarheid in de pens en hebben daarmee een negatief (antimicrobieel) effect. Met name vezelafbrekende bacteriën hebben baat bij een laag niveau aan opgelost koper en zink.

Reactief in het voer

Sulfaatbronnen lossen niet alleen op in een waterig milieu, maar vallen ook uit elkaar. Zodra ze in contact komen met water ─ dit gebeurt al in de mengwagen! ─ ontstaan er dus vrije koper-, mangaan- en zinkdelen. Deze splitsing zorgt voor een smaakverandering aan het voer, wat ten koste gaat van de opname.

Enkel het voeren van sporenmineralen is bovendien niet voldoende: ze dienen ook na de pens opgenomen te worden in de dunne darm. Tot 60 procent van het te voeren sporenmineraal reageert al in de mengwagen, waarbij het reacties aangaat met nutriënten en andere mineralen en niet meer beschikbaar is. Kortom, van het berekende rantsoen gaat direct een deel verloren. Daarnaast is er – ook bij kleine niveaus van kopersulfaat in mineraalmixen – ook nog sprake van een verminderde vezelvertering door de antibacteriële eigenschappen.

Daarom geen sulfaten in je rantsoen!

Sulfaten in het rantsoen betekent:

  • een slechtere vezelverteerbaarheid
  • een snellere afbraak van waardevolle vitamines en onverzadigde vetten
  • dat maar een klein gedeelte van wat je voert., wordt opgenomen (waardevolle sporenmineralen verdwijnen meer in de mest)
  • dat het voer minder smakelijk is.
     

IntelliBond: hét alternatief voor schadelijke sulfaten

Naast het toedienen van sulfaten in het rantsoen bestaat er een alternatief op de markt voor het toedienen van alle essentiële sporenmineralen.

De meest innovatieve en effectieve manier van het verstrekken van koper, mangaan en zink is het voeren van IntelliBond. Deze hydroxymineralen zijn uitermate geschikt om sulfaten volledig te vervangen. Met IntelliBond haal je meer energie uit het rantsoen en zijn sporenmineralen beter beschikbaar voor je melkkoeien. Dit draagt bij aan de algehele gezondheid van het koppel. Bovendien biedt het de mogelijkheid om op een veilige manier minder sporenmineralen te voeren en de uitscheiding van koper, zink en mangaan in de mest te verlagen.

Betere vezelvertering

In tegenstelling tot sulfaatgebonden sporenmineralen blijft IntelliBond stabiel in het voer en in de pens, waardoor er geen reactie met andere nutriënten plaatsvindt. Ook pensmicroben ondervinden geen nadelig effect van IntelliBond.

Onderzoek met IntelliBond toont een gemiddelde verbetering van de vezelvertering (NDF) van 1,7 procent aan ten opzichte van sulfaatbronnen. Dit levert 230 vem en 32 gram dve per dag extra op aan energie en eiwit, wat gelijk staat aan maar liefst 0,6 kg meer melk per dag! Dat betekent momenteel een return on investment (ROI) van 1:25 (op basis van basisprijs mei 2023). Daarnaast laat IntelliBond een hogere beschikbaarheid zien in vergelijking met sulfaten, waardoor er minder van nodig is.

Figuur sulfaten

Vraag je voeradviseur om meer informatie

Hoewel sporenmineralen maar in kleine hoeveelheden worden gevoerd, zijn ze essentieel voor optimale prestaties en de koegezondheid. IntelliBond-sporenmineralen lossen pas op bij een pH lager dan 4, waardoor ze pensbestendig zijn en intact de lebmaag bereiken.

Het resultaat? Een betere beschikbaarheid én opname van mineralen, gezondere dieren, smakelijker voer en minder afbraak van vetten en vitamines, een betere (vezel)vertering van voer én een hogere potentiële melkproductie ten opzichte van sulfaten. Vraag je voerleverancier om meer informatie!

www.healthylife.nl