Behoud van saldo in tijden van lagere melkprijs

De melkprijs staat onder druk en zal, als gevolg van het wegvallen van een deel van de vraag door de coronacrisis, ook in de komende maanden onder druk blijven staan. Het is voor u als melkveehouder daarom belangrijk om de juiste afwegingen te maken, zodat u het bedrijfsrendement op peil houdt.

Het saldo per koe is een belangrijk kengetal. Uiteindelijk bepaalt dat voor een groot deel het bedrijfsresultaat. In tijden van dalende melkprijzen wordt er vaak gesproken over kosten verlagen. Belangrijk is dan om te kijken of er kosten bespaard kunnen worden bij een gelijkblijvend of beter saldo.

Rantsoen aanpassen: alleen de 2e helft van de lactatie

Kosten besparen is goed, maar moet geen doel op zich zijn. In het begin van de lactatie heeft de koe alle energie nodig die ze op kan nemen om efficiënt melk te produceren en zo min mogelijk conditie te verliezen. Minder krachtvoer voeren over de hele veestapel is niet de beste optie, om twee redenen:

  1. Verse koeien gaan meer lichaamsreserves vrijmaken en komen in een diepere negatieve energiebalans, met een grotere kans op gezondheids- en vruchtbaarheidsproblemen.
  2. In onderstaande tabel kunt u zien welk effect dit heeft op het saldo. Een verschil van € 0,22 per koe per dag lijkt weinig, maar bij 100 koeien is dat € 670 per maand en ruim € 8000 op jaarbasis.
     

Klik hier om het volledige artikel te lezen.