Bron sporenelement beïnvloedt voerbenutting

In de stal

Uit een studie bleek dat de bron van een sporenelement, zoals koper en zink, gevoerd in enkele grammen per dier per dag, een grote impact had op de start van de lactatie. De koeien hadden een betere weerstand en produceerden in de eerste 12 weken 60 kg meer melk.

Er werden geen traditionele sulfaat-sporenelementen (meestal de standaard in mineraal en krachtvoer) gevoerd in deze studie, maar IntelliBond. Dit is een nieuwe categorie sporenmineralen.

Deze studie was het begin van een reeks studies die gericht waren op het effect van sporenelementenbronnen op pensfermentatie en voervertering.

Hogere vertering

In de Verenigde Staten en Nederland werden in studies negatieve effecten gevonden op de verteerbaarheid van het rantsoen bij het inzetten van goedkopere, traditionele sulfaat-spoorelementen. IntelliBond-sporenelementen lieten juist positieve resultaten zien op de celwandvertering.

In de Nederlandse studie nam de totale celwandvertering (NDF) met 9 procent toe met IntelliBond ten opzichte van traditioneel (zie grafiek 1). Deze hogere vertering komt doordat door IntelliBond sporenelementen niet uiteenvallen in de pens en ook geen ongewenste reacties veroorzaken in de pens die leiden tot minder efficiënte prestaties.

Verder lezen of behoefte aan meer informatie? Klik hier.

Grafiek 1