‘De kalveren glimmen en groeien’

Johan Uenk met zijn roodbonte kalf
Johan Uenk met zijn roodbonte kalf

Hij is een graag geziene fokker op veekeuringen en valt met zijn rood- en zwartbonte holsteins regelmatig in de prijzen. De basis van die successen begint bij de jongveeopfok. ‘Daar moet het gewoon goed zijn’, zegt melkveehouder Johan Uenk uit Nijbroek.

Uenk melkt jaarrond gemiddeld 85 koeien en heeft maar liefst meer dan 100 stuks jongvee. De fokkerij is een passie voor hem en is uitgegroeid tot een leuke tweede tak.

Nieuwe, kwalitatief hoogwaardige veestapel

Ten tijde van de MKZ-crisis in 2001 moesten de koeien op zijn bedrijf worden geruimd. Nadien bouwde hij – met koeien afkomstig van 38 verschillende bedrijven – een nieuwe en kwalitatief hoogwaardige veestapel op.

Regelmatig gaan er fokvaarzen van Uenk richting Zuid-Europa of andere werelddelen. Ook levert hij fokvaarzen en stiertjes aan ki-verenigingen. Zo maakten de stieren JU Stefan en JU Tobias naam. En, zoals gezegd, op keuringen vallen de koeien van hem regelmatig in de prijzen. ‘Het vraagt veel werk, maar ik vind het erg leuk om regelmatig mee te doen aan veekeuringen. Mooie koeien laten zien is toch een stukje trots van het vak.’

Melkpoeder proberen

Vele jaren kregen de kalveren van Uenk koeienmelk. Tot de boekhouder hem een paar jaar geleden aan zijn jasje trok. Of hij niet toch eens melkpoeder wilde proberen. Met de stijgende melkprijzen van dat moment was dat bedrijfseconomisch gezien waarschijnlijk wel zo aantrekkelijk.

Met frisse tegenzin sloeg Uenk aan het experimenteren. Tot driemaal toe probeerde hij een melkpoeder uit en elke keer werd hij bevestigd in zijn mening dat echte koeienmelk gewoon beter is dan melkpoeder. ‘Welk poeder ik ook probeerde, de kalveren groeiden niet en waren dof in het haar.’

Deze poeder werkt

Zo kwam het dat Uenk weer terugschakelde naar koeienmelk. Tot een opfokspecialist van Sprayfo hem uitnodigde om het een keer te proberen met Sprayfo Delta. ‘Nog één keer dan. Als dit niet werkt, is het klaar voor mij en blijf ik voor altijd koeienmelk voeren’, antwoordde Uenk.

Nu, één jaar verder, is hij een tevreden gebruiker van de Sprayfo Delta-melkpoeder. ‘De kalveren glimmen en groeien’, vertelt hij.

Lees hier het volledige verhaal van Johan Uenk en ontdek hoe goed zijn kalveren het doen.