Dunne mest door verse maïs

De wisselende maïsopbrengst heeft op veel bedrijven gezorgd voor een tekort aan maïskuil. De nieuwe maïsoogst komt eraan en dus kan het verleidelijk zijn hiervan snel te gaan voeren. De geadviseerde minimale conserveringsduur is echter zo’n zes weken.

De structuur en hardheid van de maïskorrel zorgen ervoor dat deze in verse maïs niet goed beschikbaar is in de pens. Bij het conserveren komen zuren in de kuil die de structuur van de plant en de korrel beïnvloeden. Hierdoor wordt het zetmeel en dus de energie beter beschikbaar voor de pens.

Fermenteerbaarheid zetmeel

Trouw Nutrition heeft onderzoek gedaan naar de fermenteerbaarheid van zetmeel uit snijmaïs. In de onderstaande grafiek ziet u hoe inkuilduur de fermenteerbaarheid van het zetmeel in de pens beïnvloedt. Het voeren van veel verse maïs zonder het rantsoen aan te passen zorgt voor minder pensenergie en dus minder fermentatie. De pit met het zetmeel kan daarna in de darmen ook niet meer helemaal verteerd worden. Resultaat: dunne mest met maïspitten. Zonde van uw goede maïs!

Benieuwd naar het volledige artikel inclusief ons advies? Klik hier.