Gezonde penswand in droogstand essentieel voor rendement

Het type rantsoen én de opname verschillen vaak aanzienlijk tussen droogstaande en verse koeien. Plotselinge rantsoenveranderingen hebben een impact op het pensmilieu en de penswand (denk aan de grootte van de penspapillen). Eén van de grootste risico’s bij koeien aan het begin van de lactatie is pensverzuring.

Tijdens pensverzuring ontstaat een ongewenste verschuiving in de populatie microben waarbij verhoogde gehaltes van ontstekingsfactoren en endotoxines zoals LPS (LipoPolySaccharides) vrijkomen. Deze werken negatief op de prestatie van de melkkoe en dat haalt het rendement van de hele lactatie onderuit. Meer informatie over pensverzuring leest u hier ('Pensverzuring is niet in een getal uit te drukken'). Recente studies van Prof. Dr. Bach (2018) tonen aan dat Levucell SC de gezondheid van de penswand van de koe op peil houdt rondom afkalven.

Verhoogde immuunfunctie

Een gezonde penswand bestaat uit cellen die strak tegen elkaar aanliggen en de energie (vluchtige vetzuren) opnemen uit het pensmilieu. Het epitheel aan het oppervlak van de penswand speelt een belangrijke rol in mate van doorlaatbaarheid, voorkomen van ontstekingen en immuniteit. Een belangrijke rol voor de doorlaatbaarheid is weggelegd voor de zogeheten ‘tight junctions’. Deze zijn betrokken bij het verbinden van cellen zodat er geen ongewenste stoffen worden doorgelaten naar de bloedbaan (zie afbeelding 1 hieronder). De mate van doorlaatbaarheid is met behulp van de genexpressietechniek goed te bepalen en dat helpt om de werking van additieven en de positieve effecten op dierprestaties beter te begrijpen.

➤ Benieuwd naar het volledige artikel inclusief de resultaten van de studie? Klik dan hier.