Handig protocol voor het bestrijden van vliegen

Vliegenoverlast
Foto: Mohd Azrien Awang Besar

Nu het weer warmer wordt, komen er steeds meer vliegen bij. In een protocol om vliegen tegen te gaan moet het volgende centraal staan: het voorkomen van vliegen en vliegen en maden afdoden. Lees het protocol over hoe u vliegen kunt bestrijden.

Vliegen bestrijden is zeer lastig, want er komen doorgaans steeds meer vliegen bij. Vliegen scheiden geur- en lokstoffen (feromonen) uit die nieuwe vliegen aantrekken. Bovendien worden vliegen aangetrokken door aspecten die uw stal juist comfortabel maken, zoals warmte, licht, droogte en voedsel. Is uw stal comfortabel voor uw kalveren, dan is die doorgaans ook fijn voor vliegen. In een tochtige koude stal zonder dieren zult u daarentegen niet of nauwelijks vliegen tegenkomen.

Stap 1: Voorkomen van vliegen

Goede hygiëne
Drinkemmers wassen, voerresten opruimen, iglo’s direct na gebruik schoonspuiten en het ligbed van stro iedere vier weken uitmesten zijn juiste handelingen voor een goede hygiëne.

Op tijd beginnen met de behandeling
Als de laatste nachtvorst is geweest en de dagtemperatuur boven de 15 graden komt, dan is het een goed moment om te starten met de voorbereidingen voor uw vliegenprotocol. Is madendood een onderdeel van uw vliegenprotocol? Begin dan op tijd met het gebruik.

Met de juiste regelmaat de behandeling herhalen
Gebruikt u een insecticide? Leest u goed de beschrijving door? En volgt u de instructies op? Een juiste interval van gebruik geeft het beste resultaat.

Benieuwd naar wat u nog meer kunt doen? Klik hier voor het volledige protocol.