Hoe kunt u de negatieve effecten van hittestress beperken?

Koeien hebben sneller last van hittestress dan algemeen wordt aangenomen. Hittestress wordt veroorzaakt door een combinatie van temperatuur en relatieve luchtvochtigheid: de THI. De THI overschrijdt de hittestressgrens al bij 21°C en 75 procent luchtvochtigheid. De gemiddelde relatieve luchtvochtigheid is 75 procent in de zomermaanden in Nederland en België.

Bij hittestress kan een koe haar warmte niet gemakkelijk meer kwijt. Het gevolg is dat koeien meer gaan zweten en een snellere ademhaling krijgen. Dit leidt tot meer warmteverlies door verdamping en daarmee tot verlies van lichaamsvocht en elektrolyten. Het gevolg van hittestress is een lagere voeropname. De lagere voeropname verklaart echter maar 40 tot 50 procent van de verlaagde melkproductie. Bij hittestress is namelijk meer energie nodig voor het immuunsysteem en het omlaag brengen van de lichaamstemperatuur.

Belangrijk om te weten is dat het immuunsysteem voornamelijk glucogene energie verbruikt, bijvoorbeeld uit maismeel of Glucolac 40, en geen ketogene energie, zoals uit pensbestendig vet of lichaamsvet. Het stresseffect van hittestress is al na 24 tot 48 uur maximaal. Tijdig actie ondernemen is dus essentieel.

Dé hittestressaanpak bij uw melkvee

Lees wat u kunt doen op het gebied van management, voeding en huisvesting in onze ‘Rundvee hittestress aanpak 2019.

De effecten van hittestress bij rundvee
De effecten van hittestress bij rundvee