Hoe voorkomt u hittestress bij uw kalveren?

Hittestress komt bij koeien veel voor. Bij temperaturen boven de 20 °C heeft een koe al last van de warmte. Kalveren kunnen beter tegen warm weer. De comforttemperatuur van een kalf ligt tussen de 15 °C en 25 °C. Pas als de temperatuur richting 28 °C of hoger oploopt, dan krijgt het kalf last van de warmte. We spreken van hittestress als daar een hoge luchtvochtigheid en een lage windsnelheid bij komen.

Hittestress kan bij kalveren leiden tot een verminderde voeropname, wat uiteindelijk kan resulteren in minder groei. Ook uitdroging komt vaak voor. Dit komt doordat een kalf gaat zweten of aan de diarree raakt, en te weinig vocht tot zijn beschikking heeft. Daarom is het van groot belang dat een kalf altijd toegang heeft tot vers water. Als het kalf gaat zweten, dan is het verstandig de ruggen te scheren.

Voldoende schoon drinkwater en voer

Het is belangrijk om het een kalf zo aangenaam mogelijk te maken. Een van de belangrijkste aspecten is dat het kalf toegang heeft tot koel en voldoende (schoon) drinkwater. Vul het water niet bij, maar gooi het restant weg, maak de emmer schoon en hervul deze met schoon water. Water zorgt er namelijk voor dat het kalf niet uitdroogt en helpt bij de regulatie van de lichaamstemperatuur. 
Het voer aan het voerhek dient schoon en vers te zijn. Het is raadzaam om ervoor te zorgen dat ‒ op het heetste moment van de dag ‒ het rustig is op stal. Voer op dat moment geen werkzaamheden uit, maar verschuif de voermomenten, het uitmesten en het instrooien naar de ochtend of avond.

Wilt u het volledige artikel met handige tips lezen? Klik dan hier.