Houd koeien gezond na afkalven

Alle veranderingen die rond het afkalven in de stofwisseling plaatsvinden, kunnen leiden tot een ernstige daling van de drogestofopname. Daarom is het logisch dat een goede start na het afkalven essentieel is om koeien in een goede conditie te houden en om de goede prestaties te handhaven.

Veranderingen in de vocht- en elektrolytenbalans

Direct voor en tijdens het afkalven eet en drinkt de koe niet, maar verliest ze wel veel vocht en elektrolyten. Hierdoor wordt de koe futloos en vermindert de drogestofopname.

Sterke stijging van de calciumbehoefte

Biest en melk bevatten grote hoeveelheden calcium, dus de hoeveelheid calcium die een koe direct na het afkalven nodig heeft, stijgt drastisch. Het lichaam van de koe probeert aan deze behoefte te voldoen door een hogere opname van calcium uit voer en door calcium uit de botten vrij te maken. Als het lichaam hier niet in slaagt, kan de koe melkziekte ontwikkelen.
Bovendien kan zelfs bij koeien die geen symptomen van melkziekte vertonen, de hoeveelheid calcium in het bloed laag zijn. Hierdoor wordt de drogestofopname ook verminderd.

Negatieve energiebalans

Aan het begin van de lactatie bevinden de meeste koeien zich in wat een negatieve energiebalans wordt genoemd. Ze proberen dit te compenseren door lichaamsvet te mobiliseren. Hierdoor verandert de stofwisseling, wat later tijdens de lactatie tot ketose kan leiden.
Dus om problemen te vermijden is het belangrijk dat de koeien hun drogestofopname zo snel mogelijk verhogen.

De oplossing van Trouw Nutrition

Afkalven is een stressvolle periode voor de koe. Farm-O-San Reviva helpt uw koe door de uitgekiende samenstelling gemakkelijk te herstellen en optimaal op te starten. Farm-O-San Reviva is rijk aan calcium en energie. Lees hier meer over hoe u de nutriëntenbalans na afkalven snel kunt herstellen.

Tijdelijk gratis Siku-trekker naar keuze bij aanschaf van twee emmers Farm-O-San Reviva!