Kies voor een goede transitie en maximaliseer je melkopbrengst

Direct na het afkalven bevindt de koe zich in haar meest kwetsbare periode. Zo is 75% van de gezondheidsproblemen (o.a. melkziekte, baarmoederontsteking) terug te leiden naar de transitiefase (Suthar et al., 2013). Dus hoe beter je jouw koeien door de transitiefase laat komen, hoe kleiner het risico op gedwongen afvoer en hoe optimaler de levensdagproductie. Met wat extra liefde, zorg én aandacht voor de bloedcalciumspiegel en de energiebalans kom je een heel eind!

Oorzaken problemen transitiefase

Problemen in de transitiefase hebben over het algemeen twee oorzaken:

  1. Tekort aan beschikbaar calcium rond afkalven

Melk- of kalfziekte is een tekort aan beschikbaar calcium rond afkalven. Het snel op peil brengen van de bloedcalciumspiegel is cruciaal om de koe letterlijk op de been te houden.

  1. Te grote negatieve energiebalans

Koeien bereiken ongeveer 4-8 weken na afkalven hun lactatiepiek. De drogestofopname stijgt niet in hetzelfde tempo. Daardoor hebben koeien de eerste 3 maanden na afkalven een negatieve energiebalans, waardoor het belangrijk is ze van voldoende glucogene energie te voorzien.

Voor verse moeders: Farm-O-San Reviva en Farm-O-San Gluconomic

Door rond het afkalven de bloedcalciumspiegel en de energiebalans op peil te houden kun je de melkopbrengst maximaliseren. Maak je opstartaanpak compleet en combineer de volgende twee producten:

Farm-O-San Reviva

Alle metabole veranderingen die rond het afkalven plaatsvinden, kunnen de gezondheid van de koe negatief beïnvloeden en leiden tot een slechte lactatiestart. Koeien kunnen direct na het afkalven uitgedroogd zijn, een laag calciumgehalte in het bloed hebben en over een negatieve energiebalans beschikken.

Farm-O-San Reviva houdt je koe op de been. Het bevat de elektrolyten, calcium en energie die de koe nodig heeft om de balans na het afkalven zo snel mogelijk weer te herstellen. Farm-O-San Reviva stimuleert de drogestofopname en verhoogt het calciumgehalte na het afkalven, wat bijdraagt aan een goede start van de melkproductie en de gezondheid.

Farm-O-San Gluconomic

Farm-O-San Gluconomic is een aanvullend diervoeder dat een bron is van glucogene energie. Dit vloeibare product bevat glycerol en propyleenglycol, twee glucogene energiebronnen in combinatie met vitamine E en B12 en twee smaakstoffen. Het kan gemengd worden door het rantsoen of los worden verstrekt.

Gluconomic-koeien bereiken ongeveer 4-8 weken na afkalven hun lactatiepiek. De drogestofopname stijgt niet in hetzelfde tempo; de piek in drogestofopname wordt doorgaans 6-8 weken later bereikt. Daardoor hebben koeien de eerste 3 maanden na afkalven een negatieve energiebalans.

Wanneer koeien een negatieve energiebalans hebben, is het belangrijk om ze van voldoende glucogene energie te voorzien. Farm-O-San Gluconomic bevat naast glucogene energie ook vitamine E om de koe te ondersteunen in deze kritische periode en vitamine B12 om de energiebenutting te verbeteren.

 

Zomeractie: mooi cadeaupakket

Deze zomer krijg je bij aanschaf van 15 kg Farm-O-San Reviva en 20 kg Farm-O-San Gluconomic een badhanddoek, een grote emmer én een maatbeker cadeau.

Deze actie loopt van 1 augustus t/m 30 september 2021 of zolang de voorraad strekt en is verkrijgbaar bij je Farm-O-San-dealer. Kijk voor meer informatie op www.trouwnutrition.nl/hl-zomeractie.