Klauwproblemen: liever voorkomen dan genezen!

Koe in water Selko TMR

In de zomer kunnen je koeien last krijgen van hittestress, wat leidt tot economische verliezen en klauwproblemen. Hittestress ontstaat wanneer de omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid een bepaalde waarde bereiken. Bijvoorbeeld: negen uur lang 25 graden met een luchtvochtigheid van vijftig procent. Deze situatie kost al gauw 2,7 kilogram melk per dag.

Koeien met klauwproblemen hebben een verminderde eetlust, rusten minder en hebben hierdoor een lagere weerstand en vruchtbaarheid. Op lange termijn kan dit leiden tot een hogere afvoer dan noodzakelijk.

Oplossingen voor hittestress

In onze aanpak vind je diverse oplossingen tegen hittestress. Het is belangrijk om op tijd maatregelen te nemen, omdat sommige oplossingen tijd nodig hebben om effectief te worden. Voer je dieren meer krachtvoer (minimaal 45 procent in plaats van 40 procent) om de hittebelasting van de vertering van ruwe celstof te verminderen. Zorg voor een goede kwaliteitsstructuur en gebruik een rustiger krachtvoer (met minder pensfermentatie) met voldoende glucogene energie (bestendig zetmeel).

Veranderende pensfermentatie voorkomen

Om het ruwvoer fris en smakelijk te houden is het van belang om Selko TMR in het rantsoen te mengen (twee liter/ton), waardoor de voeropnamedip beperkt wordt. De veranderende pensfermentatie kun je als veehouder grotendeels voorkomen door Levucell SC in te zetten in het rantsoen. De pensfermentatie wordt hier beter door en de pH-waarde zal minder ver of minder lang dalen ten opzichte van een situatie waarin geen Levucell SC wordt ingezet.

Begin op tijd met (bij)voeren!

Let op: een levende gist heeft ongeveer drie weken nodig om zijn werking te krijgen. Begin dus op tijd met (bij)voeren. Een belangrijke groep die tijdens het (bij)voeren niet vergeten mag worden, zijn natuurlijk de droge koeien en vaarzen die bijna moeten kalven. Door een combinatie van al deze maatregelen blijft de fermentatie bij alle koeien op peil en neemt het risico op pensverzuring af. Hierdoor verminderen de negatieve effecten van hittestress, zowel op korte als op lange termijn.