‘Langere levensduur begint bij het kalf’

‘Hoe meer aandacht je aan de kalveren besteedt, hoe beter het gaat’, ervaart melkveehouder Theo Ammerlaan (40) uit Fijnaart. Stap voor stap probeert hij samen met neef Leo Ammerlaan (36) de jongveeopfok op het bedrijf te verbeteren.

In Noord-Brabant hebben ze een melkveebedrijf met 195 koeien en 120 stuks jongvee, Theo Ammerlaan en zijn neef Leo. Levensduur is belangrijk op het bedrijf. ‘We willen dat onze koeien langer meegaan. Dat is duurzaam, goed voor het imago en ook economisch levert het voordelen op’, zegt Theo.

In de stierenkeuze selecteren ze op duurzaamheid. Vervolgens willen ze in de jongveeopfok de basis leggen voor een lang en gezond leven van de koeien. ‘Een langere levensduur begint bij het kalf. Hoe meer aandacht je een kalf geeft, hoe meer je daarvan later terugkrijgt’, is de overtuiging van Ammerlaan.

Voeding dicht bij koemelk

Meer tijd voor de koeien en voor het jongvee. Het was een van de redenen voor Ammerlaan om te stoppen met zijn werk als accountant bij ABAB. Hij deed het er lange tijd naast. Ook investeerden de Ammerlaans in een beter klimaat in de jongveestal.

Verder keken ze kritisch naar de voeding. Enkele jaren geleden ruilden ze een concurrerend merk in voor Sprayfo Excellent. Sinds een half jaar doen ze het nog weer iets luxer en voeren ze Sprayfo Delta, dat met meer energiedichtheid en een hoger vetpercentage dichter bij de constitutie van koemelk komt. ‘Je investeert in een toekomstige koe. Dus dat mag iets kosten’, vindt Ammerlaan.

Poedermelkgift opgebouwd en afgebouwd

De kalfjes krijgen meteen na de geboorte 4 liter biest, daarna worden ze gevoerd naar behoefte. Na drie dagen stappen ze over op poedermelk. De kalveren verblijven eerst twee weken in eenlingboxen, waarna ze worden verdeeld over twee ruime strohokken met een drinkautomaat.

De poedermelkgift begint met 6 liter per dag, wordt opgevoerd naar 8 liter per dag en daarna geleidelijk aan weer afgebouwd. Tot de dieren op negen weken geheel over kunnen op brok en ruwvoer.

Het volledige verhaal van Theo lezen? Klik gauw hier.