Maximale bescherming en optimale weerstand nodig bij diarreeproblemen

Diarree vormt een groot risico in de eerste levensweken van een kalf. Meer dan de helft van de kalversterfte heeft te maken met diarree bij jonge dieren. Hierbij kunnen verschillende organismen een rol spelen. Slecht biestmanagement en voedinggerelateerde factoren, zoals melkvervangers van discutabele kwaliteit, kunnen bij jonge kalveren diarree veroorzaken of verergeren.

Ontstaan van een immuniteitsgat

Ieder kalf wordt nagenoeg steriel geboren. Met de eerste biestvoeding bouwt u de passieve immuniteit van het kalf op, waarbij de immuunstoffen door het kalf worden opgenomen in de bloedbaan. Maar al een dag na geboorte worden er géén immuunstoffen meer opgenomen in de bloedbaan, waardoor de weerstand afneemt (zie grafiek 1).

Deze grafiek geeft direct aan waarom juist veel problemen in de kalveropfok gedurende de eerste drie weken voorkomen: in die periode is de actieve weerstand nog niet hoog genoeg. Er is sprake van een zogenaamd ‘immuniteitsgat’, waardoor ziekteverwekkers de kans krijgen om via het maag-darmkanaal het kalf binnen te dringen.

Van passieve naar actieve weerstand

Met Farm-O-San Trycop voert u specifieke eiwitten in de melk, die uw kalveren helpen om ziekteverwekkers actief tegen te gaan. De eiwitten houden het darmmilieu stabiel en vormen als het ware een beschermende laag in de darm, waarmee ze het gat tussen de passieve en actieve weerstand helpen te overbruggen.

Door de kalveren vanaf de geboorte bij iedere voederbeurt Farm-O-San Trycop te voeren zal de weerstand en zullen daarmee de resultaten in de opfok sterk toenemen.

Farm-O-San Rediar: effectief bij kalverdiarree

Farm-O-San Rediar is al jarenlang een vertrouwd product voor kalveren met (beginnende) diarree. Naast elektrolyten bevat het ook waterbindende voedingsvezels, die zorgen voor gelvorming. Daarmee gaat de snelheid uit de darminhoud en wordt er een beschermende laag over de darmwand gelegd, waardoor ziekteverwekkers het lichaam niet meer kunnen binnendringen.

Bij vroegtijdige herkenning van diarree wordt Farm-O-San Rediar al in de melk gevoerd. In extreme gevallen wordt Farm-O-San Rediar zelfs al in het water in plaats van in de melk verstrekt. De smakelijkheid van het product zorgt ervoor dat (zieke) kalveren het graag en probleemloos opdrinken.

De verbeterde formule houdt in dat samenstelling van Farm-O-San Rediar is aangepast volgens de laatste inzichten omtrent de osmolaliteit bij kalverdiarree. De verhoudingen tussen de elektrolyten, suikers en buffers zorgen ervoor dat uw kalveren maximaal ondersteund worden.

Voor het waarborgen van een optimale kalvergezondheid zijn ook hygiëne- en managementmaatregelen belangrijke instrumenten, naast het verstrekken van melk(poeder) van de hoogste kwaliteit, zoals bijvoorbeeld Sprayfo Delta.

ACTIE: Warm Winterpakket

Met het Farm-O-San Warm Winterpakket zitten niet alleen uw kalveren, maar ook uzelf er warmpjes bij. Wanneer u nu Farm-O-San Trycop en Rediar bestelt, krijgt u er gratis diverse lekkere en verzorgende winterproducten bij:

  • Farm-O-San Rediar: verbeterde formule tegen kalverdiarree
  • Farm-O-San Trycop: opbouwen van een sterke weerstand
  • Handige hygiëneproducten: handzeep, handdoek en verzorgende uierzalf
  • Heerlijke verwennerij: een drop-wintermix en kruidenbitter.

De actieperiode loopt van 1 januari t/m 28 februari 2021 of zolang de voorraad strekt. Kijk voor alle actievoorwaarden en meer productinformatie op www.farmosan.nl/winterpakket.