Pas op met voeren van te veel koper

De laatste tijd komt koperverstrekking weer vaker in het nieuws. Waar het vroeger ging om een kopertekort, wordt nu geschreven over een koperovermaat. Koper (Cu) is essentieel voor een koe om goed te kunnen functioneren.

Koper is een sporenelement en uw ruwvoer en overige grondstoffen voorzien uw koeien al voor een groot deel in hun behoefte. Het toevoegen van een beperkte hoeveelheid koper aan het rantsoen is echter nodig om tekorten te voorkomen.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld zink, wordt koper in de lever opgeslagen bij een verstrekking boven behoefte. Bij een langdurige verstrekking van een koperovermaat kan dit zelfs leiden tot kopervergiftiging! Pas dus op met het voeren van te veel koper.

De functies van koper

Koper is onderdeel van veel enzymen en eiwitten in het lichaam. Zo is het onderdeel van pigment, dat belangrijk is voor het haarkleed. Een tekort kan zich uiten in een dof haarkleed of een zogenoemde koperbril.
Koper speelt daarnaast een rol bij de innesteling van de embryo’s in de baarmoeder en is onderdeel van het bloedeiwit hemoglobine, dat zuurstof transporteert.

Een koperovermaat is lastiger vast te stellen. Voordat het koperniveau in het bloed omhooggaat, wordt koper namelijk eerst in de lever opgeslagen. Het koperniveau in het rantsoen geeft daarom een goede eerste indicatie.

Koperstatus

Voor een beter beeld van de koperstatus kan een dierenarts een leverbiopt nemen. Een andere optie is bloedplasma-onderzoek, maar alleen om te onderzoeken of er sprake is van een acute kopervergiftiging.

Het volledige artikel lezen? Klik dan gauw hier.