Skip die speendip!

Een goede start van het jonge kalf is essentieel voor de latere melkproductie en het rendement van uw bedrijf. Ontdek onze tips tegen een speendip.

Goede voeding en goede verzorging in de eerste levensfase van het kalf zijn noodzakelijk voor de latere gezondheid, productiviteit en levensduur. De uitkomsten van ons doorlopend praktijkonderzoek en de uitstekende opfokresultaten van onze klanten bewijzen dat keer op keer.

Pens activeren in startfase

Naast de juiste melkvoeding in de startfase moet ook de ontwikkeling van de pens worden geactiveerd. Bij de geboorte van een kalf bestaat de pens uit zo’n 20% van het totale maagstelsel, maar na 4 maanden moet die ontwikkeld zijn tot ca. 80%.

Wanneer de pensontwikkeling achterblijft, zal een groeiachterstand of speendip ontstaan. Hierbij is de hoeveelheid en kwaliteit van het krachtvoer het allerbelangrijkste.

Stimuleer de pensontwikkeling

Om de pens van het kalf te ontwikkelen en om de groei van vóór het spenen na het spenen te behouden, moet het kalf voldoende krachtvoer en ruwvoer opnemen. Dit begint al in de eerste dagen door het kalf van vers krachtvoer en schoon drinkwater te voorzien. Krachtvoer en wateropname gaan altijd samen, net als een knapperig beschuitje met een kopje thee.

Krachtvoer bevat grondstoffen die de aanmaak van vluchtige vetzuren stimuleren. Vluchtige vetzuren die de pensontwikkeling stimuleren, zijn het bekende propionzuur, boterzuur en azijnzuur (gevormd bij fermentatie van zetmeel).

Een hogere krachtvoeropname resulteert in een snellere ontwikkeling van de penspappillen. Voor haar energie en eiwitbehoefte is het kalf na het spenen afhankelijk van het krachtvoer.

Verder lezen? Klik hier voor het volledige artikel.