Tips om een herfstdip bij opstallen te voorkomen

Past u weidegang toe? Doordat er in de meeste delen van het land veel regen is gevallen en het einde van het groeiseizoen in zicht is, worden de koeien noodgedwongen weer op stal gezet. Hierdoor wordt het aandeel weidegras in het rantsoen steeds kleiner of verdwijnt. 

Door de matige maisoogst van 2018 is het verleidelijk om al snel nieuwe snijmais in het rantsoen op te nemen. Dit betekent dat er gedurende deze periode veel verandert in het melkveerantsoen en dit vraagt veel aanpassingsvermogen van uw koeien.

Door de weersomstandigheden stond de grasopname de afgelopen weken onder druk. Daardoor komen de koeien – die veel uren weidegang hebben gehad – vaak op stal met een iets te lage conditiescore (2,5). Het is dus belangrijk om het stalrantsoen direct goed te balanceren en voldoende energie te voeren.

Effecten hittestress zichtbaar

In deze maanden worden ook de langetermijneffecten van hittestress zichtbaar. Let op problemen zoals problemen met de vruchtbaarheid of een verminderde uiergezondheid. Eicellen die nu vrijkomen, hebben zich al ontwikkeld tijdens de hittestressperiode. Indien er geen maatregelen zijn genomen tegen hittestress, zijn daardoor ook meteen de kansen op een succesvolle bevruchting en dracht drastisch verkleind. De oorzaak van tegenvallende vruchtbaarheidsresultaten moet dus niet alleen in het huidige rantsoen gezocht worden.

Voorkom de herfstdip bij het opstallen door een goed uitgebalanceerd en smakelijk rantsoen in deze periode. Klik hier voor onze vijf tips.