Top tips voor kalveropfok (3): Huisvesting

Top tips voor de kalveropfok over huisvesting

Onze ervaren opfokspecialisten delen graag hun handige kalveropfoktips. Deze week geven zij tips op het gebied van huisvesting.

Tip 1: Huisvest kalveren minimaal 4 maanden op stro

Koeien hebben een behoorlijke warmteproductie door hun herkauwactiviteit. Kalveren moeten die nog ontwikkelen, daarom is het verstandig kalveren tot minimaal 4 maanden op stro te houden. Stro houdt ongeveer 7 graden warmte bij het lichaam. Toch eerder verhuizen op roosters en naar de ligboxen? Zorg er dan voor dat de overgang van het klimaat niet te groot is en de temperatuur in de stal constant blijft.

Tip 2: Mest de stallen één keer per maand uit

Potstallen van stro kunnen voor een slechte luchtkwaliteit zorgen. Een slechte luchtkwaliteit heeft een direct effect op de gezondheid van de luchtwegen. Plan één keer per maand een vaste dag om deze klus te doen. Zorg verder voor een droog ligbed, dus strooi voldoende bij. Een nat ligbed is te herkennen aan kalveren met natte en vieze knieën.

Tip 3: Zorg voor een constante temperatuur en luchtvochtigheid in de ruimte waar de kalveren staan

De jongste kalveren kunnen het beste gehuisvest worden in een omgevingstemperatuur tussen de 15 en 25 graden Celsius met een luchtvochtigheid tussen de 60 en 80 procent. Ondanks dat de comfortzone van een kalf tussen de 10 en 28 graden ligt, is het voor een goede groei zonder longproblemen noodzakelijk dat de omgevingstemperatuur zo constant mogelijk is. Zo kan het kalf zonder extra energie te verbruiken zijn lichaamstemperatuur op peil houden.

Benieuwd naar eerdere tips van onze opfokspecialisten? Klik hier voor top tips op het gebied van biest en voeding.