Top tips voor kalveropfok: Huisvesting

Kalf huisvesting [770x512px].jpg

Onze ervaren opfokspecialisten delen graag hun handige kalveropfoktips. Deze week geven zij tips op het gebied van huisvesting.

Tip 1: Creëer een stabiel klimaat 

Jonge kalveren gedijen het best in een omgeving met een temperatuur tussen 15 en 25 °C en een luchtvochtigheid tussen 60 en 80%. Hoewel de comfortzone van een kalf tussen de 10 en 25°C ligt, is een zo constant mogelijke omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid cruciaal voor een goede groei zonder luchtwegproblemen. Vermijd dus grote temperatuurschommelingen en tocht. Overweeg extra mechanische ventilatie, zoals positive pressure tubes, voor meer controle. Een systeem met (duo-)iglo’s buiten onder een afdak kan ook goed werken.

Tip 2: Huisvest kalveren minimaal 4 maanden op stro

Pasgeboren kalveren kunnen hun lichaamstemperatuur nog niet goed reguleren en hebben energie en voedingsstoffen nodig. Anders dan oudere vaarzen en koeien herkauwen ze nog niet of onvoldoende, en de warmte uit de pensfermentatie helpt hen niet bij de thermoregulatie. Daarom is het verstandig om de kalveren minstens tot 4 maanden op een dikke laag stro te huisvesten. Het is belangrijk dat de kalveren goed omringd zijn door een laag stro; dit werkt isolerend en helpt het kalf zijn warmte beter vast te houden.

Tip 3: Mest de stallen minstens 1 keer per maand uit

Een dikke laag stro is goed voor de kalveren, maar een teveel aan mest en urine verhoogt de hoeveelheid schadelijke gassen zoals ammoniak. Dit heeft een negatieve invloed op de eerste afweer in de luchtwegen. Ook is een nat ligbed nadelig voor de klauwen en de navel van de kalveren. Zorg er dus voor dat ze droog en warm liggen om een goede groei te realiseren en kiemdruk in de omgeving onder controle te houden.

 

Wil je meer tips over huisvesting? Klik hier voor het volledige artikel.