Toptips voor de kalveropfok: voeding

Kalf krijgt voeding

Onze ervaren opfokspecialisten delen handige kalveropfoktips. In dit artikel geven zij toptips op het gebied van voeding.

Tip 1: Verstrek vers drinkwater vanaf 2 dagen leeftijd

Een gezonde spijsvertering en een goede start vereisen niet alleen voldoende melk, maar ook toegang tot vast voedsel, zoals kalverbrok of muesli, en een smakelijke structuurbron zoals hooi of gehakseld stro. In de eerste twee weken eten de kalveren misschien niet veel, maar het is essentieel om het aan te bieden, zodat ze het leren opnemen. 

Cruciaal is dat de kalveren ook toegang hebben tot vers en smakelijk water dat zowel chemisch als bacteriologisch in orde is. Bij zieke kalveren of kalveren met diarree is extra aandacht voor vers drinkwater noodzakelijk. Zorg ervoor dat het water, indien mogelijk, een goede drinktemperatuur heeft (15-20°C), omdat te warm water in de zomer of te koud water in de winter de opname kan verminderen.

Tip 2: Controleer de concentratie en de temperatuur van de melk

Bij het aanmaken van kalvermelk is het cruciaal om zowel de temperatuur van het water als de hoeveelheid melkpoeder nauwkeurig te controleren. Veel van onze melkpoeders worden aangemaakt met een concentratie van 150 gram per liter melk (150 g poeder + 850 ml water = 1 l melk). 

Uit eigen onderzoek op 200 Duitse bedrijven blijkt dat de grootste afwijkingen in concentratie optreden bij gebruik van drinkautomaten en wanneer melk op volumepoeder wordt aangemaakt in plaats van op gewicht. Dit resulteert vaak in meer diarree en uitval. Ons advies: gebruik een weegschaal om de melkpoeder af te wegen, hanteer een passend voerschema, ijk regelmatig de drinkautomaten en controleer de concentratie en het percentage droge stof van de melk met een refractometer.

Tip 3: Start niet te vroeg met ruwvoer

Gedurende de eerste 3-4 maanden blijft melk de optimale voedingsbron voor kalveren vanwege de uitstekende verteerbaarheid van dierlijk zuiveleiwit en -vet. Een melkpoeder, aangevuld met vitamines en mineralen, bevordert groei en gezondheid. Naast melk wordt ook een brok of muesli gevoerd die voldoet aan de behoeften van de kalveren. Dit biedt een constant rantsoen zonder de spijsvertering te overbelasten. We adviseren om dit minstens één maand na spenen te handhaven om speen- en darmstress te beperken. 

Vaak is het ruwvoer van koeien te rijk aan suiker, zetmeel en eiwit voor kalveren om efficiënt te verteren, wat kan leiden tot plattere mest en een afname in dagelijkse groei. Ons advies: voer brok (of muesli) naast stro en water tot minstens 4-5 maanden en schakel daarna geleidelijk over op een rantsoen met ruwvoer.

Benieuwd naar meer handige tips van onze opfokspecialisten? Klik hier voor meer voedingstips of lees een van onderstaande artikelen.