Van kalverdiarree naar herstel: hoe u complicaties kunt voorkomen
Complicaties bij kalverdiarree zijn de belangrijkste oorzaak van kalversterfte. Een kalf kan alleen goed herstellen van diarree als de voeding in een vroeg ziektestadium op de juiste manier wordt aangepast. Wat de oorzaak van de diarree ook is, kalveren met diarree verliezen veel elektrolyten en water. Daardoor drogen kalveren met diarree vaak uit.
Het is dus niet de diarree, maar de complicaties die optreden (uitdroging en metabole verzuring) die in acute gevallen tot de dood leiden.
Hoe voert u kalveren met diarree?
Diarree wordt vaak in verband gebracht met ernstige beschadiging van de darmvlokken, waardoor het kalf voedingsstoffen minder goed opneemt. Het gevolg is dat niet alle voedingsstoffen uit de voeding worden opgenomen. De niet-opgenomen voedingsstoffen trekken in het darmstelsel nog meer water aan en verergeren zodoende de ernst van de metabole verzuring.
Vroeger werd meestal geen melk meer gegeven totdat de diarree over was om extra problemen in het spijsverteringskanaal te voorkomen. Uit verschillende onderzoeken blijkt echter dat kalveren zonder melk nog meer gewicht en water verliezen en minder snel herstellen van diarree. Het is beter om vaker kleinere porties voeding te geven, zodat het kalf de melk optimaal kan verteren. Als een kalf bijvoorbeeld twee keer per dag 3 liter melk krijgt, kan er worden overgeschakeld op drie keer per dag 2 liter melk.
Hoe ondersteunt u het herstel van kalveren met diarree?
Een belangrijk doel van de behandeling van diarree is uitdroging en metabole verzuring te verminderen met behulp van orale elektrolytoplossingen. Elektrolytoplossingen bevatten natrium en glucose om de opname van water te vergemakkelijken en verliezen door de diarree aan te vullen.
Bovendien bevatten elektrolytoplossingen alkaliniserende (bufferende) bestanddelen om de bloed-pH te verhogen door het dier bicarbonaat of een voorloper daarvan te geven. Propionaat en acetaat hebben de voorkeur boven bicarbonaat, omdat ze de lebmaag niet langdurig alkalischer maken. Een lage pH in de lebmaag biedt namelijk bescherming tegen overmatige groei van ziekteverwekkers (bijv. E. coli).
Ten slotte moeten elektrolytoplossingen de juiste samenstelling van mineralen (natrium, kalium en chloride) bevatten om minerale onbalans in het bloed als gevolg van diarree te corrigeren. De samenstelling van elektrolytoplossingen voor kalveren varieert sterk. In tabel 1 staan aanbevelingen.
Wanneer en hoe geeft u een elektrolytoplossing?
Uit recent onderzoek blijkt dat kalveren het best herstellen van diarree als ze een elektrolytoplossing krijgen naast de gebruikelijke melkvoeding. Ten eerste krijgen ze uit de melk voldoende energie voor het dagelijks onderhoud en voor het herstel van het beschadigde maag- en darmslijmvlies.
Ten tweede krijgen de kalveren met melkvoeding op deze manier zoveel mogelijk vocht binnen, wat van groot belang is voor optimale rehydratatie. Een praktische aanpak is dan om tussen de melkvoedingen door een elektrolytoplossing te geven met een speenemmer of een fles (zie tabel 2).
Pak kalverdiarree aan met Sprayfo OsmoFit
Maak kennis met Sprayfo OsmoFit: de nieuwe, uitgebalanceerde elektrolytoplossing die de vochtbalans van uw kalveren binnen één dag aantoonbaar verbetert. Het levert kalveren met diarree de benodigde zouten en suikers in de juiste hoeveelheid en verhouding om de vocht- en elektrolytenbalans van de vloeistof buiten de cellen te stabiliseren. Daarom wordt OsmoFit altijd met een vaste concentratie in water opgelost. Deze samenstelling zorgt voor een effectief herstel en correctie van eventuele metabolische verzuring.
Vraag nu een proefverpakking aan en krijg 4 sachets gratis thuisbezorgd. Bij aankoop van Sprayfo OsmoFit ontvangt u bovendien 30% introductiekorting. Bekijk de actievoorwaarden op www.trouwnutrition.nl.