Voeren van kalvermelk brengt al snel 35 euro per kalf meer op

Melkpoeders voor fokkalveren zijn al decennia beschikbaar met bewezen technische voordelen ten opzichte van koemelk. Toch kiezen veel veehouders nog voor koemelk, terwijl het voeren van kalvermelk bij de huidige melkprijzen al snel 35 euro per kalf meer opbrengt.

Van oorsprong produceert een koe melk voor het kalf met de bijbehorende natuurlijke gehaltes. De originele vet- en eiwitgehaltes van de koe zijn uitermate geschikt voor de behoeftes van het kalf.

Fokkerij heeft deze gehaltes met name in Nederland laten stijgen, maar de verhouding is vergelijkbaar gebleven. Kalveren verteren het melkvet en melkeiwit uitstekend.

Vitaminen en sporenelementen

Wat koemelk echter onvoldoende bevat om de behoeften van het kalf te dekken zijn een groot deel van de vitaminen en sporenelementen. Zo bevat koemelk per liter 0,5 mg ijzer terwijl, afhankelijk van de bron, 80 mg ijzer per dag nodig is. IJzer is belangrijk bij het zuurstoftransport in het lichaam. Ook voor vitamine E, dat ondersteuning biedt aan het immuunsysteem, wordt maar 38 procent van de behoefte verstrekt met koemelk.

Zeker wanneer elk kalf raak moet zijn, is het voldoen aan alle behoeften van het kalf essentieel.

Benieuwd naar het volledige verhaal? Klik dan gauw hier.