Voorkom kosten: beperk broei van uw rantsoen

Fermentatie van het rantsoen vindt normaal gesproken plaats in de koe. Vanaf het moment dat uw (ruw)voer echter buiten de koe aan de lucht wordt blootgesteld, treedt er al zeer snel ongewenste fermentatie op. Hierbij verdampen letterlijk de waardevolle voedingsstoffen. Door het voorkomen of afremmen van deze ongewenste fermentatie blijft het rantsoen smakelijker en blijven de voedingsstoffen bewaard voor uw koeien.

Microbiologisch onderzoek door Trouw Nutrition heeft aangetoond dat er in een rantsoen een breed scala aan gisten, schimmels en (ongewenste) bacteriën kunnen voorkomen. Deze kunnen zich onder invloed van zuurstof enorm snel vermeerderen, wat zorgt voor fermentatie van het (ruw)voer.

Met name eiwit, zetmeel en suikers worden omgezet tot vluchtige componenten als CO2 en waterdamp. Hiermee gaat veel energie en eiwit verloren. Bij fermentatie komt daarnaast warmte vrij, wat u merkt aan het oplopen van de temperatuur van het voer: broei. 

Verlies aan droge stof bij warmte

Onderzoek van Trouw Nutrition toonde een verlies van suikers aan tot wel 48 procent binnen 24 uur, wanneer het rantsoen niet behandeld was (zie grafiek 1).

Door het vrijkomen van water tijdens fermentatie daalde ook het drogestofpercentage met 1,3 procent! Temperatuurstijgingen van het rantsoen van meer dan 20°C zijn niet ongewoon bij fermentatie, met name in de warmere maanden. Per graad Celsius gaat gemiddeld 0,25 procent droge stof verloren, wat kan leiden tot een verlies van wel 5 procent aan droge stof op een warme zomerdag.

Lezen hoe u waardevol voer kunt beschermen tegen broei? Klik gauw hier en download de PDF.

Tijdelijke actie

Selko TMR helpt broei voorkomen, waardoor het ruwvoer langer vers is en er meer ruwvoer wordt opgenomen.

Tevens heeft Trouw Nutrition nu tijdelijk een actie waarbij u bij 4 drums of 1 IBC Selko TMR gratis een zomers ‘Liefde voor boeren’-pakketje krijgt!